24.01.2019 u 10:42 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

MJERITE TEMPERATURU TOPLOMJEROM SA ŽIVOM? Izdato upozorenje, odmah prestanite, EVO KAKVA OPASNOST PRIJETI!

Iako apoteke već duži niz godina ne prodaju toplomjere sa živom, građani ih i dalje traže, a razlog je što su izgubili povjerenje u digitalne toplomjere.

toplomjer

Inače, toplomjeri sa živom su zabranjeni prije nekoliko godina zbog štetnosti tog hemijskog elementa za okoliš i zdravlje.

Živa se može osloboditi iz toplomjera i prilikom oslobađanja odlazi u zemlju, vodu, zrak i akumulira se u organe živih organizama.

Kada se toplomjer razbije, živa se najčešće razlije u sitne kuglice koje kao da skakuću naokolo i dijele se na sve manje i sitnije. To je zbog toga što je živa na sobnoj temperaturi u tekućem stanju, a širi se i skuplja u odnosu na temperaturu.

Opasno je progutati živu, ali daleko opasnije je udahnuti živinu paru. Na sobnoj temperaturi živa isparava, i to bezbojni i bezmirisni plin.

Kada se udahne živin plin, on prolazi kroz alveole u plućima i ulazi u krvotok kojim se prenosi i zadržava u srednjem živčanom sistemu ili ostaje u eritrocitima. Stoga, upozoravaju medicinski stručnjaci, udisanjem živine pare mogu nastati teška oštećenja disajnog sistema koja dovode do nekontrolisanog bronhitisa i upale pluća. Oštećenje živčanog sistema živinom parom dovodi do nesanice, a potom gubljenja pamćenja i emotivne nestabilnosti, upozoravaju doktori.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: