10.04.2017 u 8:34 | Zdravlje | Komentari

Gljivična upala: Četiri česte navike koje mogu uzrokovati neugodnu bolest

Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema u žena. Žene se često žale na konstantno vraćanje upale, a nije im jasno zbog čega se to događa. Manje je poznato da i svakodnevne navike mogu pogodovati razvoju gljivične upale.

ginekolog-foto

“Prisutnost gljivice u ljudskom organizmu je fiziološka i normalna. Naime rod Candida dio je fiziološke flore rodnice u do 50 posto žena koje nemaju nikakve simptome. Postoji više vrsta Candide, ali daleko je najčešća Candida albicans koja se viđa u 80 do 90 posto upala rodnice (vaginitisa) i upala spolovila (vulvitisa)”
, govori ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Candida u rodnicu vjerovatno dospije iz debelog crijeva, ali ne izaziva uvijek upalu. Da Candida ne bi izazvala bolest tj. simptome, potrebno je da okoliš u rodnici bude neoštećen, odnosno da rodnica obiluje fiziološkim “dobrim” bakterijama kakav je laktobacil koji osigurava dovoljnu kiselost rodnice.

“Daleko najčešći, dominantni simptom upale – vulvovaginalne kandidijaze je svrbež. Javlja se i nelagoda ili čak i bol pri spolnom odnosu i mokrenju. Iscjedak je bijelo-grudast, poput sira, no može biti i prozirno-vodenast. Ukoliko postoji neugodan miris iscjetka, vjerovatnije se radi o bakterijskoj ili miješanoj infekciji. Spolovilo je zacrvenjeno, može biti otečeno te žena osjeća žarenje i nelagodu”, ističe dr. Grujić.

Ne postoje jedinstvene mjere koje bi mogle pružiti zaštitu od ove vrlo neugodne i jako česte bolesti. Ali, želite li smanjiti rizik nastanka upale uzrokovane gljivicom izbjegavajte iduće 4 svakodnevne navike:

1. Konzumiranje velikih količina hrane ili pića koja sadrže kvasac ili šećer

Čini se gotovo preočito da bi bilo istinito ali nije mit: kada konzumirate hranu koja sadrži šećer i kvasac, ove tvari dospijevaju u krvotok, a zatim u rodnicu (vaginu). Gljivica se hrani šećerom i škrobom. Pivo i vino sadrže kvasac i šećer pa pretjerano konzumiranje alkohola može pogodovati nastanku gljivične upale.

Ako ste skloni gljivičnim upalama budite umjereni u konzumiranju slatkiša te hrane poput pljesnivog sira, gljiva i bilo koje fermentirane vrste hrane.

2. Prečesto uzimanje antibiotika

Antibiotici mogu ubiti bakterije koje uzrokuju bolest ali mogu uništiti i “dobru” bakteriju (Lactobacillus ili Bacillus vaginalis -Doederleinov bacil) koja održava kiselost rodnice tj. pH rodnice niskim.

“Kada nema dovoljno laktobacila, rodnica nije dovoljno kisela pa se povećava mogućnost za nastanak gljivične upale”, kaže dr. Grujić.

3. Uzimanje određenih vrsta kontracepcije

Gljivičnu upalu viđamo češće kod korisnica hormonalne kontracepcije, ali kod trudnica. U tom slučaju propisujemo kontracepciju s manjom dozom estrogena te probiotike.

“Međutim, dobrobit hormonalnih kontraceptiva daleko nadmašuje probleme koje uzrokuje gljivična upala, pa skoro nikada nije potrebno odustati od propisivanja hormonalne kontracepcije”, objašnjava ginekologinja Jasenka Grujić.

4. Nošenje preuske i mokre odjeće

Da bi gljivica uzrokovala upalu, okoliš mora biti topao, vlažan i nedovoljno kiseo. Kada je spolovilo stisnuto (“ne diše”), veća je mogućnost da se stvore takvi uslovi. Sintetička i druga uska odjeća koja nadražuje i mehanički, može povećati šansu za nastanak gljivične upale. Nakon tjelovježbe i plivanja savjetuje se obući suhu i čistu odjeću.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: