04.10.2014 u 18:49 | Ljepota | Komentari

Operite kosu prirodnim šamponom. Domaći šamponi – provjereni recepti.

Dosadna reklama na TV-u iz dana u dan pokušava da nam dokaže da baš taj „čudo-šampon“ za samo nedelju dana pretvoriće tanku i neukrotivu kosu u nevjerovatno lijepu i bujnu, koja će kao magnet privlačiti mnoge poglede pune divljenja. Da li je to tako? Nakon čitanja sastava takvih šampona, nevoljno počinjes da sumnjš.. Navikli smo da kosu peremo šamponom i ispiramo regeneratorom.

Napraviti prirodan šampon kod kuće, a pri tome ne opteretiti svoj kućni buđet, ne predstavlja nikakvu veliku obavezu za žene, ali korist od domaćeg šampona nekoliko puta će nadmašiti većinu njih kupljenih u prodavnici. Lahko se pripremaju, a kosa nakon pranja sa prirodnim šamponom, zaista, postaje lijepa, zdrava i sjajna.

942714_429841153778988_1228266805_n

Prirodni domaći šamponi sigurno su bezbijedni za upotrebu, a kostaće vas manje od onih fabričkih. U nekoliko jednostavnih koraka možete ih napraviti i sami. Evo kako:

Šampon sa želatinom.

Loading...

Želatin – Izuzetno je koristan za kosu, jer sadrži kolagen proteina vezivnog tkiva. Kolagen je – pravi „dizajner“ kose, kože, mišićnog tkiva i zidova krvnih sudova. Promješajte 1 žumance i 1 kašiku jestivog želatina. Mješajte polako, da se izbjegnu grudvice i nanesite na vlažnu kosu. Ostavite 5-10 minuta i očešljajte kosu pod tušem sa toplom vodom. Ovaj sastav sadrži mnogo proteina, kosa postaje lijepa i bujna. Možete napraviti i koncentrovani rastvor želatina: 1 kašika želatina sa 3 kašike vode i dodati jos jedno žumance.
Za jaku, bujnu i sjajnu kosu, dodajte kesicu želatina u manju bocu vašeg šampona. Prije svakog pranja, dobro promućkajte i koristite na uobičajeni način.

Šampon sa ražanim hljebom

Ražani šampon – Uzmite parce ražanog hljeba i potopite ga u manju količinu vruće vode. Ostavite desetak minuta. Poslije, ovu ražanu smjesu nanesite na kosu i držite 5-10 munuta. Zatim temeljno isperite vodom. Obratite pažnju na to, da je mrvice malo teže isčešljati iz kose, tako da je najbolje, smjesu procijedite kroz sito. Vaši napori neće biti uzaludni. Ovaj šampon-maska veoma je koristan za rast kose, povećanje obima i gustoće kose. Također, posebno je djelotvoran za masnu i rijetku kosu. Poslije pranja ovim šamponom, kosa postaje čista, meka i obimnija. Koža glave diše, perut nestaje.

Pranje suve kose sa jajetom.

Šampon sa jajetom – Kada je kosa suha i „krta“, veoma korisno je oprati sa jajetom, jer jaje sadrži lecitin i gotovo sve aminokiseline, koje štite kosu od oštečenja i otklanjaju perut. Obično se koristi cijelo jaje. Žumance i bjelance treba umutiti u manjoj količini tople vode. Pjenu od jaja istresti na mokru kosu i oprati je bez sapuna. Poslije, kosu isprati toplom vodom, a nakod toga vodom sa sirćetom (1 kašika sirćeta na 2 l vode). Veoma je korisno u ovom slučaju, isprati kosu sa biljnim odvarom(čajem), koji će dati kosi nevjerovatan sjaj.

Moj omiljeni, najpogodniji i najsigurniji način pranja kose je – obična soda bikarbona, koja je inače jedinstvena „pojava“ u našim životima. Jeftina, a može da zamjeni šampone, gelove, osvježivaći i sva sredstva za čišćenje i pranje u našim domaćinstvima. Ali, ono što najviše iznenađuje – soda se koristi kao sredstvo za ozdravljenje cijelog organizma. Djeluje alkalno, tako da je u rastvoru sa vodom, odlično pere kosu i tijelo, neutrališe kiseline koje se oslobađaju kroz našu kožu. Soda bikarbona nije smo bezbijedna, nego i veoma korisna. Dakle, evo recepta šampona sa sodom bikarbonom.

Šampon sa sodom bikarbonom-Za kosu srednje dužine i gustine, dovoljna je 1 kašika sode bikarbone. Za početak, lakše je rastvoriti u vručoj vodi, a zatim dodati hladnu. Količinski, ukupno – 1 čaša od 200 ml. Sve to napraviti, zapravo je vrlo lako. Pakovanje sode uvijek držim u kupatilu i treba mi manje od minuta da napravim ovaj rastvor. Nanesite rastvor sode i vode na vlažnu kosu i nježno masirajte po cijeloj dužini. Isperite. Kosa se odlično ispira. Posle toga ne zaboravite isprati kosu još jednom sa „kiselom“ vodom ( na 2 l vode dodajte kašiku sirćeta ili sok od limuna), jer postoji potreba za održavanjem kisele sredine kože glave.

Na drugom mestu- šampon sa senfom. Ovaj recept je posebno dobar za masnu kosu.

Šampon sa senfom, slacicom – Uzmite 1-2 kašiku senfa u prahu (gorušicu,slačicu u prahu) i rastvorite u 1 litri tople vode. Nanesite na kosu, izmasirajte. Ako osjetite peckanje – ne žurite da odmah ispirate. Ovaj efekat izaziva protok krvi u koži glave i stimuliše rast kose. Poslije nekoliko minuta isperite kosu sa većom količinom vode.

„Senf maska“ Vam omogućava da riješite osnovni problem – masnu kosu učiniće manje masnom, a suhu kosu će intenzivno nahraniti, sem toga ova maska doprinosi još većoj gustini kose i eliminiše njen gubitak. Uzgred rečeno, orijentalne ljepotice za izgled svoje bujne kose zahvalne isključivo „senf maski“

Toplo vam preporučujem i ovaj izuzetno efikasan domaći šampon za brži rast kose.

To su bili jednostavni i efikasni recepti domaćih šampona za kosu. Postoje i drugi recepti – ljudi peru kosu i sa pepelom, brašnom, pivskim kvascem… Ali nisam sigurna da ćete željeti da to isprobate na sebi. Nadam se da sam uspjela da vam pokažem da je moguće oprati kosu bez šampona industrijske proizvodnje, koji je lahko zamjeniti pristupačnim i bezbjednim prirodnim sredstvima. Na ovaj način, ne samo da ćete pokloniti snagu svojoj kosi, zaštitivši je od posljedica toksičnih materija, nego i učiniti korist svom zdravlju.

Biće mi drago ako podjelite svoja iskustva poslije pranja kose na prirodan način sa ostalim čitateljkama, jer se znanje – dijeljenjem umnožava.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: