05.01.2015 u 17:54 | Featured, Kućni savjeti, Voće, Zdravlje | Komentari

6 SJAJNIH STVARI KOJE MOŽETE URADITI SA BANANOM: Ne bacajte ni koru, saznajte za šta je sve zdrava

Banane sadrže skoro sve što je potrebno našem organizmu, a nemaju masnoća, holesterola i natrija. To je idealna hrana čak i za bebe, jer ne izaziva alergije, lako se vari i dobar je izvor energije.

banane-620x429

Male čarolije sa bananom

Donosimo listu svega onoga što banana može – od glancanja kožnih cipela, preko čišćenja sobnih biljaka i tjeranja štetočina u vrtu…

Ubodi insekata

Ako ste na otvorenom i ubode vas komarac ili neka gora leteća beštija, ili samo naletite na otrovni bršljan, dobro je imati bananu. Ako utrljate malo kore na nadraženo mjesto, ublažit ćete barem malo svraba. Možda neće ukloniti ulja koja uzrokuju svrabež, ali ćete osjetiti barem malo olakšanje.

Uglancajte kožne cipele

Možda vam ovo zvuči smiješno, ali korom od banane zaista možete vrlo efektno povratiti sjaj kožnih cipela i srebrnine. Prvo s kore odstranite sve ostatke vlakana banane, a zatim unutrašnjom stranom kore istrljajte cipele ili srebeninu. Zatim ih izbrišite papirnom salvetom ili mekanom krpom. Tako čak možete obnoviti izgled kožnog namještaja.

Izbjeljivanje zubi

Perite zube kao i obično sa četkicom i pastom za zube. Isperite toplom vodom. Zatim utrljajte mekani bijeli dio unutar bananine kore na površinu zubiju u trajanju od 2 minute. Kalij, kalcij i vitamin D su odlični za zube, a i pomažu u izbjeljivanju zuba. Ponovite korake svako jutro i prije spavanja. Ako imate tamne mrlje po zubima od kafe, cigareta ili kamenac, trljajte banana duže od 2 minute.

Očistite sobne biljke

Da bi prašnjavi i neugledni listovi sobnih biljaka bili ponovo sjajni i blistavi, jednostavno svaki list obrišite unutrašnjom stranom kore od banane. U trenu će nestati prašina i nečistoća sa površine lista.

Otjerajte biljne uši u vrtu

Ako su uši napale grmove vaših ruža ili vrtnog bilja, svuda oko biljaka koje uši rado napadaju ukopajte suhe ili nasjeckane kore od banana nekoliko centimetara ispod površine. Nemojte koristiti cijele sirove kore ili same banane jer bi mogle privući miševe ili vjeverice.

Osim samog ploda i drugi dijelovi se upotrebljavaju za ishranu. Lišće banane se koristi kao tanjir, te za kuhanje i čuvanje hrane. Vlakna iz stabiljki se koriste za izradu splavova i za izradu ribarskih mreža, a osušena kora za bojenje kože i od njenog pepela se izrađuju sapuni.

Loading...

Hrana za dobro raspoloženje

Zbog svog bogatstva kalijem i vrlo male količine soli, banana je idealna za smanjenje krvnog pritiska i preventiva od moždanog udara. Vlakna banana pomažu probavnom sistemu i posebno se koriste protiv zatvora. Istraživanja među ljudima koji pate od depresije pokazala su da im banana pomaže. To je zbog toga što banana sadrži triptofan, jedan protein koji pomaže serotoninu, a on je odgovoran za naše dobro raspoloženje. Zbog toga je banana poznata kao hrana za dobro raspoloženje.

Banana ima prirodni efekat na tijelo ako patite od žgaravice, pomaže i od jutarnje mučnine, dobra je za nervni sistem. Također ona ublažava menstrualne tegobe i poremećaje izazvane vremenskim promjenama. Banana može pomoći i onima koji žele prestati sa pušenjem.

Cvjetovi banane se upotrebljavaju za liječenje bronhitisa, biljni sok protiv histerije, a stavlja se i na hemoroide i ujede insekata.

Kućna apoteka

Banana je nesumnjivo prirodan lijek za mnoge bolesti. Ako je uspoređujete sa jabukom, ima četiri puta više bjelančevina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza, i dvostruko više ostalih minerala i vitamina.Bogata je kalijem i jedna je od najukusnijih vrsta voća. Možda je došlo vrijeme da se promijeni poznata fraza o korisnosti jabuke te da umjesto toga, počnemo govoriti: “Jedna banana dnevno čini nas zdravima.” Ali i sretnijima i ljepšima.

Anemija

Banana je bogata željezom i može potaknuti stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomoći kod nekih slučajeva anemije.

Mozak

Dvjestotinjak studenata jedne škole (Twickenham school) kao pomoć kod ispita, uzimalo je za doručak bananu kako bi poboljšali sposobnost mozga. Istraživanja su pokazala da ovo voće bogato kalijem može pomoći učenicima da budu pažljiviji i koncentriraniji.

Zatvor

Banana sadrži vlakna koja nam pomažu da uspostavimo normalnu funkciju stolice kao i prevladavanje tog problema bez uzimanja laksativa.

Žgaravica

Banana stvara prirodni učinak protiv kiselina u tijelu, stoga ukoliko patite od žgaravice, pokušajte pojesti bananu za olakšanje simptoma.

Jutarnja mučnina

Uzimanje banana između obroka pomaže u održavanju razine šećera u krvi, a time i izbjegavanju jutarnje mučnine.

Pretilost

Imate prekomjernu težinu, a zaposleni ste? Studije provedene na Institutu za psihologiju u Austriji pokazale su da pritisak na poslu vodi do prenatrpavanja čokoladom i grickalicama. Promatranjem 5000 bolničkih pacijenata istraživači su zaključili da su najdeblji pacijenti radili na poslovima na kojima su bili izloženi velikom pritisku. Izvještaj zaključuje: “da bismo izbjegli želju za prenatrpavanjem slatkišima, trebali bismo kontrolirati razinu šećera u krvi tako da svaka dva sata prezalogajimo hranu koja je bogata ugljikohidratima”. Naravno, banana je opet najbolji i najzdraviji izvor.

Čir

Banana se koristi kao hrana kod poremaćaja rada crijeva zbog svog mekog sastava i glatkoće. Ona je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posljedica kod hroničnih bolesti. Banana također neutralizira prejaku kiselinu i smanjuje nadražajnost oblažući unutrašnjost želuca. Za čiraše – najbolja hrana.

Kontrola temperature

Mnoge druge kulture banane smatraju voćem koje ‘hladi’ i koje može sniziti kako fizičku tako i emocionalnu temperaturu trudnica. Na Tajlandu, npr. trudnice jedu banane kako bi osigurale da se dijete rodi sa nižom temperaturom.

Stres

Kalij je vitalni mineral koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu. Kada smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava i tako se smanjuje razina kalija. Ravnotežu možemo vratiti uz pomoć zalogaja bogatog kalijem – banane!

Udari

Prema istraživanjima objavljenima u New England Journal of Medicine, uzimanje banana u svakodnevnoj prehrani, može smanjiti rizik od nastajanja udara za gotovo 40%, kako srčanog tako i moždanog.

Bradavice

Ljudi okrenuti prirodnim metodama liječenja reći će vam da ukoliko želite maknuti bradavice, uzmete komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom gore. Tako okrenutu koru banane držite sa flasterom ili hirurškim zavojerm zavojem na bradavici!

Loše strane banane

Zelene banane mogu da izazovu probleme s varenjem, jer se skrob koje sadrže teško vari. Zbog toga jedite banane sa žutom korom.

Izvor: blogspot

Vaš komentar na članak: