18.07.2018 u 14:32 | Biljke, Recepti | Komentari

Tinktura od gloga recept i način upotrebe

Priprema tinkture od gloga je vrlo jednostavna i to možete napraviti sami. Za nju se koriste listovi, cvjetovi i plodovi gloga.

glog-wiki-hr

Pošto glog cvjeta u proljeće potrebno je na vrijeme nabaviti sastojke, u jesen je moguće nabaviti plodove i listove gloga. Uz pomenute sastojke se koristi 70-90% medicinski alkohol, mada je najbolje koristiti 90%, ali ako njega nemate poslužiće i 70%.

Ljekovita svojstva gloga su veoma korisna u liječenje svih srčanih problema.

Kako pripremiti tinkturu od gloga

20g listova i cvjetova gloga je potrebno sitno isjeckajt i u to dodate 1dl alkohola. Za slijedeći korak će vam biti potrebna staklena posuda, možete koristiti teglu, te u tu posudu ubacite sve sastojke. Nakon toga zatvorite teglu poklopcem.

Loading...

Da bi tinktura bila spremna, potrebno je da stoji u tegli 3 sedmice, te je nakon toga procijedite pomoću gaze.

Konzumiranje tinkture od gloga

Konzumiranje se vrši 3-4 puta dnevno, i to obavezno na prazan stomak prije jela. Vrši se tako što se u čašu vode ukapa 15 kapi tinkture.

Prve rezultate, kao i sa čajem od gloga, možete očekivati nakon tri mjeseca upotrebe. Za taj period će vam biti potrebno najmanje 60 gr listova i cvjetova gloga te 3dl medicinskog alkohola.

Pozitivne rezultate tinkture gloga primjetićete nakon tri mjeseca konstantne upotrebe, tako da bi najbolje bilo da u startu pripremite veću količinu listova, cvjetova gloga i alkohola, kako biste imali dovoljno tinkture za korišćenje tokom ova tri mjeseca (npr. 60g listova i cvetova gloga i 3dl alkohola).

Ako ste ipak zakasnili za proljetnu berbu u jesen za pravljenje tinkture možete koristiti listove i plodove gloga. način upotrebe i konzumacije je isti kao kod tinkture sa cvjetovima.

Tinkturu mogu koristiti i zdrave osobe kao prevencija srčanih problema, a čija porodična historija je poznata po takvim bolestima.

Ostale bolesti za koje je dobar glog su: visok krvni pritisak, angina pektoris, razne srčane mane, arteroskleroza, nervoza srca, lupanje srca, preskakanje srca i dr.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: