18.01.2017 u 10:45 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Ranica na grliću materice simptomi, liječenje, prirodni lijekovi!

Mada mnoge žene misle da ranica na grliću materice nije alarmantan, niti ozbiljan problem, ona itekako može narušiti cjelokupno zdravlje. Iako se smatra da su sitne crvene mrlje potpuno bezazlene, one su odlična podloga za viruse koji mogu dovesti do karcinoma, koji se dosta teško liječi.

ranica-na-grlicu-materice-simptomi

Priroda nam i ovog puta nudi rješenje, koje se prije svega odnosi na dobru prevenciju. Od bilja izdvajamo rusomaču i hajdučku travu, koji su dokazano djelotvorni za liječenje ranice na grlicu materice prirodnim putem. U nastavku saznajte kako da pripremite ove ljekovite pripravke kod vaše kuće..

Koji su simptomi ranice na grliću materice

Gotovo 70 odsto žena u nekom trenutku svog života primjeti crvene mrlje na grliću materice, koje su najčešće od blijedo-ružičaste pa do tamnije crvenkaste boje. Radi se o cilindričnom epitelu koji iz kanala grlića prelazi u spoljašnji, vaginalni dio, koji čini pločasto slojevito epitelno tkivo.

Mnogi ginekolozi takvu promjenu nazivaju jednostavno ranica na grliću materice, a ovaj termin postao je prihvaćen i među oboljelim ženama – pacijentkinjama. Ipak, nije u pitanju nikakva rana, niti povreda, radi se o normalnoj pojavi, koja se uočava tokom redovnog ginekološkog pregleda.

Ove promjene na grliću materice su uglavnom potpuno bezbolne i ne prate ih neki određeni simptomi. Ukoliko se oni ipak jave to su najčešće obilniji vaginalni sekret ili sitno krvarenje prilikom seksualnog odnosa.

Najčešće se crvenkaste mrlje javljaju u pubertetu, kao posljedica pojačane hormonske aktivnosti jajnika. Zabluda je da se gotovo uvijek javlja ranica na grliću materice poslije porodjaja, i da je to glavni preduslov za nastanak navedenih promjena.

Loading...

Takođe mnogi smatraju da upotreba spirale u kontraceptivne svrhe ili povreda epitela na grliću utiče na ovu pojavu, što takođe nije utvrđeno.

Najbolja prevencija je redovna kontrola kod ginkekologa

Većina izvora tvrdi da je ranica na grliću materice potpuno bezazlena pojava, te da ne zahteva liječenje, pa im žene često ne pridaju veći značaj, niti se uzbuđuju previše oko toga. Međutim, naizgled bezopasne crvene fleke mogu izazvati mnogo ozbiljnija oboljenja, uključujući i sam karcinom. U tim slučajevima organizam pokušava da crveni epitel pokrije svetloružičastim, a mješanje dva tipa epitela može uzrokovati nastanak premalignih i malignih promena na grliću.

Zbog toga je veoma bitno najmanje jednom godišnje odlaziti ginekologu, koji će nakon detaljnog pregleda ustanoviti ima li pravih razloga za zabrinutost i prepisati vam pravovremenu terapije, ukoliko je potrebna.

Kako se radi biopsija grlića materice

Dijagnoza se uspostavlja kolposkopijom, to jest pregledom vagine pod specijalnim mikroskopom kada se i može jasno uočiti svaka ranica na grliću materice i bilo koja druga promjena.

Primjenjuje se i redovan PAPA test, s tim što se on ne može raditi tokom menstruacije niti najmanje dva dana nakon seksualnih odnosa. On se radi dvije godine zaredom, a ako rezultati pokažu da nema razloga za brigu, ponavlja se na svake tri godine.

S druge strane, ako svi ovi rezultati ukazuju na sumnjive promene, radi se obavezna biopsija. U pitanju je bezbolna i laka procedura, koja se najčešće radi u lokalnoj anesteziji, ona će utvrditi i najranije faze prekancerogenih promena, te je veoma značajna za dalji tok liječenja, koje je u početnim fazama i najuspješnije.

Poznato je da su promjene na grliću materice bezazlene samo u početku, ali su sa druge strane odlična podloga za razmnožavanje bakterija i virusa, koji mogu dovesti do zapaljenja i oštećenja tkiva.

U slučaju da postoji ranica na grliću materice koja krvari i to nakon seksualnih odnosa, gotovo je sigurno da postoji virusna infekcija, koja u velikom broju slučajeva prethodi kanceru. Tada se PAPA test mora raditi na svakih 4-6 mjeseci, najčešće uz bris na prisustvo HPV virusa, koji se prenosi seksualnim putem, zbog čega je vrlo važno da tokom polnih odnosa koristite adekvatnu zaštitu.

Kako izliječiti ranicu na grliću materice antibioticima

Žena se obavezno podvrgava biopsiji ako promjene na grliću ne nestanu nakon godinu dana, obavezno se radi ako se promjeni izgled ili se ustanovi prisustvo HPV virusa koji potencijalno može biti uzrok kancera. U zavisnosti od rezultata, ranica na grliću materice uspešno se može tretirati i liječiti antibioticima, koji treba da uspostave ravnotežu između sukobljenih epitela – tada se promjene spontano povlače.

Kada se primjenjuje spaljivanje laserom

Može se izvršiti i spaljivanje ranice na grliću materice laserom, nakon čega sluzokoža potpuno zarasta i oporavlja u roku od tri nedelje. Ove metode primenjuju se isključivo kada se radi o benignom stanju. U težim slučajevima, primjenjuje se konizacija, odnosno hirurško uklanjanje dijela grlića materice, s tim što se tom zahvatu pribjegava tek kada se druge metode liječenja ne preporučuju ili ne daju željeni efekat.

Ranica na grliću materice liječenje biljem

Fitoterapeuti nam preporučuju da čim primjetimo da su promjene na grliću materice prisutne, nakon obaveznih konsultacija sa ljekarom, pozovemo i ljekovite biljke u pomoć.

Na prvom mjestu to su rusomača, kupina, hajdučka trava, neven, ranjenik, podubica i kopriva odlični su saveznici u uklanjanju ranica na grliću materice. Čajne mješavine od tih biljaka ne primjenjuju se samo oralno, već se njima grlić i ispira.

Čajevi od virka i macine trave isto tako se mogu koristiti za ispiranje vagine. S druge strane, odličan izbor su i ulje i čaj od kantariona – on se spravlja tako što se:

Kafena kašičica suhog cvijeta i lista biljke prelije sa 2 dl ključale vode. Procijedi se nakon što odstoji 10 minuta, a onda se pomoću irigatora istisne u vaginu.

Četiri fenomenalne čajne mješavine

U pitanju je terapija fitoterapeuta koja se primenjuje 24 dana, sa 4 provjerene čajne mješavine. Najefikasnija je ako se primjeni na samom početku liječenja, kada ranica na grliću materice još nije uzrokovala maligne promjene na sluznici.

Evo i recepata:

  • Uzeti po 2 supene kašike sitno isjeckanog nadzemnog dijela rusomače, lista kupine i lista i cvijeta hajdučke trave. Sipati u 1,2 I ključale vode. Ostaviti poklopljeno dobra 2 časa van šporeta, zatim procijediti i zasladiti domaćim medom. Piti po 2 decilitra prije doručka, ručka i večere, a ostatkom ispirati matericu prije spavanja.
  • Uzeti po dvije supene kašike sitno isjeckanog lista koprive, lista ranjenika i lista i cvijeta podubice. Sipati u litar tek ključale vode, ostaviti poklopljeno dobra 2 sata van šporeta, procijediti i zasladiti kvalitetnim medom. Piti po šolju i, a ostatkom izvršiti ispiranje vagine i materice prije spavanja.
  • Uzeti punu supenu kašiku sitno isjeckanog lista bokvice, nadzemnog dijela rusomače, lista ranjenika, lista i cvijeta hajdučke trave i cvijeta nevena. Sipati u 1,2 I ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, potom što bolje procijediti i piti po šolju prije doručka, ručka i večere, a ostatkom dobro ispirati matericu prije spavanja.
  • Da bi se ranica na grliću materice sanirala u svojoj ranoj fazi uzmite po dvije supene kašike sitno isjeckanog lista virka, hrastove kore sa debljih grana i lista i cvijeta podubice. Usipajte u 1,2 Iitra provrele vode. Ostaviti poklopljeno najmanje 2 sata, procijediti i popiti po šolju neposredno pred glavne obroke, a ostatkom čaja isprati vaginu prije spavanja.

Važna napomena: recepti se pri0mjenjuju po 6 dana, a prilikom ispiranja koristi se mlaka tečnost, koja treba da bude u vagini do 10 minuta. Cijev irigatora i ulaz u vaginu treba prethodno namazati vazelinom, a ispiranje vršiti van menstrualnog ciklusa, svakog drugog dana. Obavezno idite na redovne kontrolne preglede, kako bi vaš ljekar utvrdio da li se ranica na grliću materice povukla.

Izvor: zdravailepa

Vaš komentar na članak: