30.12.2018 u 12:03 | Zdravlje | Komentari

OVO SU KRILI OD NAS: Đumbir ne smijete uzimati ako IMATE JEDNO OD OVA 5 STANJA!

Đumbir je jedna od najljekovitijih namirnica koja se koristiti za liječenje niza tegoba i poremećaja. Ipak, treba se koristiti pažljivo jer neće odgovarati svima. To se posebno odnosi na osobe koje imaju neke zdravstvene probleme pa bi trebali pripaziti na unos đumbira.

djumbir_prah_korijen.875x480

Ako spadate u neku od ovih grupa, obavezno se savjetujte s liječnikom prije nego započnete s konzumacijom.

1. Osobe koje uzimaju lijekove za kontrolu krvnog tlaka

Neki lijekovi za kontrolu razine krvnog tlaka mogu doći u interakciju s đumbirom. Razina tlaka tada postane preniska pa se može narušiti i srčani ritam. Ako uzimate lijekove za kontrolu krvnog tlaka, nemojte početi s korištenjem đumbira prije nego što vam to liječnik dopusti.

2. Osobe koje pate od žučnih kamenaca

Žučni mjehur nalazi se ispod jetre i spojen je sa žučovodom i služi kao skladište za žuč koja razgrađuje mast u crijevima. Ako žučni kamenci krenu u žučovod, mogu blokirati protok žuči zbog čega se ona vraća u jetru.

Loading...

Đumbir potiče stvaranje žuči pa osobe koje pate od žučnih kamenaca mogu imati previsoku razinu žuči u žučnom mjehuru. Mišljenja stručnjaka su podijeljena, neki stručnjaci preporučuju uzimanje đumbira za uklanjanje žučnih kamenaca, dok drugi smatraju da je u takvim situacijama bolje u potpunosti izbjegavati đumbir. Upravo zato je važno razgovarati s liječnikom prije početka uzimanja đumbira, a ako vam i odobri korištenje, pripazite na količinu.

3. Osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi

Đumbir razrjeđuje krv, što znači da ga trebaju izbjegavati osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi ili imaju poremećaje krvarenja.

4. Osobe koje uzimaju lijekove za kontrolu dijabetesa

Đumbir može spustiti razinu šećera u krvi i dobar je za dijabetičare koji kontroliraju razinu šećera isključivo putem prehrane. No, u kombinaciji s lijekovima, đumbir može previše spustiti razinu šećera i povećati rizik od nastanka hipoglikemije. Zato se dijabetičari koji uzimaju lijekove ili inzulin mogu koristiti đumbirom isključivo uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

5. Trudnice

Žene vrlo često koriste đumbir kako bi ublažile jutarnje mučnine, ali stručnjaci savjetuju da ga ne uzimate bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Dosadašnja istraživanja dala su različite rezultate po pitanju uzimanja đumbira tijekom trudnoće, a zabrinjavajuća je činjenica da đumbir može povećati rizik od nastanka spontanog pobačaja.

Razlog tome je povećan rizik od nastanka krvarenja tijekom trudnoće pa stručnjaci preporučuju da đumbir u potpunosti izbjegavate ako patite od poremećaja krvarenja. Što se tiče porođajne težine ili urođenih poremećaja, dosadašnja istraživanja su pokazala da đumbir nema nikakav utjecaj.

Koliko đumbira smijete uzimati?

Većina ljudi dobro podnosi đumbir i često ga koriste za ublažavanje probavnih smetnji (mučnine, povraćanje), ublažavanje simptoma artritisa i menstrualnih bolova.

Stručnjaci ističu da osobe koje ne pate od nikakvih medicinskih stanja dnevno mogu uzimati 4 grama đumbira u prahu. Trudnice dnevno smiju uzimati 1 gram đumbira u prahu. U istraživanjima u kojima se proučavao utjecaj đumbira na zdravlje najčešća doza je bila 250 miligrama do 1 gram đumbira 3 do 4 puta dnevno.

Ono što je odlično kod đumbira je to da ga možete koristiti u svježem ili mljevenom sušenom obliku. Mljeveni sušeni đumbir je puno koncentriraniji i njega trebate konzumirati manje, a 1 žlica svježeg đumbira je jednaka 1/4 žličice mljevenog sušenog đumbira.

Izvor: centarzdravlja

Vaš komentar na članak: