05.01.2016 u 21:58 | Zdravlje | Komentari

Ova hrana krivac je za rak – od nje nastaje i jako brzo se širi

Ako je vjerovati studiji znanstvenika Sveučilišta u Teksasu, hrana bogata saharozom (bijeli kristalni šećer) potiče nastanak raka dojke, pogoršava postojeće stanje kod oboljelih žena i pogoduje njegovu širenju na pluća.

Rak-pluca

Šećeri se ne nalaze samo na očigled slatkim stvarima, poput kolača i sokova, već mogu biti i prikriven, primjerice, u kečapu, Coca-Coli, prutićima od žitarica, itd.

Znanstvenici su jednoj grupi miševa šest mjeseci davali hranu bogatu saharozom nakon čega se kod 58 posto njih razvio rak dojke. Drugoj grupi su davali fruktozu (voćni šećer) kojom je bogat kukuruzni sirup koji se stavlja u mnoge prehrambene proizvode, i zaključili kako je jednako opasan kao saharoza te je kod miševa prouzročila širenje raka na pluća. Kod miševa koji su bili na kontroliranoj škrobnoj prehrani, situacija je bila bolja.

- Utvrdili smo kako je unos saharoze ili fruktoze u količinama koje se jedu i piju u zapadnim zemljama, rezultira stvaranjem tumorskih stanica i njihovom ubrzanom širenju, puno više u odnosu na prehranu s kontroliranom razinom škroba.

Na primjer, jedno piće svaki dan povećava šansu za dobivanje raka za 15 posto – kazali su u svojoj studiji, piše The Telegraph.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: