13.10.2014 u 22:14 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Odličan za liječenje dišnih puteva: Napravite sami med od maslačka

Maslačak je dugo vremena bio nepravedno svrstavan u korov i kao takav bez neke velike uloge u životu čovjeka. On je puno više od toga, a danas je poznat kao iznimno ljekovita te jestiva biljka idealna za proljetno čišćenje organizma, što je svakom i više nego dobrodošlo. Sadrži preko 30 sastojaka koji pomažu prilikom otapanja organskih otpadaka koji mogu naštetiti organizmu čovjeka.

med-od-maslacka

O maslačku smo ranije pisali i bilo bi dobro da pročitate, ako već niste, kako vam sve ova, u ovo doba posebno dostupna, biljka može pomoći. Donosimo vam recept koji nam šalju čitatelji Jasmina i Esad, a radi se o medu od maslačka. Med od maslačka odličan je za liječenje dišnih puteva te za sve one koji imaju problema s dišnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želucu. Najbolje od svega što med može napraviti svaka osoba s malo vremena i volje.

Recept:

1. Potrebno vam je:

- 700 cvjetova,
- 5kg šećera,
- 5 litara vode,
- 7 limuntosa, a umjesto limuntosa može 7 sviježih limuna, koji se isjeku na kolutiće.

Priprema:

Kuhati maslačak bez šećera 1sat, pa ga procijediti, dodati šećer pa ga kuhati 1 sat vremena. (Recept šalje: Jasmina A.)

maslacak-med

2. Potrebno:

- 300 g žutih cvjetova maslačka,
- 1 limun,
- pola narandže,
- 1 kg nerafiniranog šećera,
- 1 litra vode.

Priprema:

Uzmite 300 g žutih cvjetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagrije. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cjediljku i procijedite te pomiješajte sa šećerom, limunom i narančom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smjesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustoću, jer med ne smije biti previše gust, a niti tako rijedak. Najbolji način je miješati cijelo vrijeme. (Recept šalje Esad D.)

Izvor: Namirnice.ba

Vaš komentar na članak: