13.01.2024 u 8:32 | Kućni savjeti, Zdravlje | Komentari

Ne trošite novac na sireva sumnjivog kvaliteta: Treba vam samo 20 minuta i nekoliko litara mlijeka i dobićete jednu od najzdravijih namirnica

Sve što vam je za izradu sira potrebno je pravo domaće mlijeko, malo truda i volje.

sir

Sastojci

  • Mlijeko 6L
  • Ocat 4 žlice
  • Sol po potrebi

Možete ga kombinirati u slanoj ili slatkoj verziji, a iako to možda ne biste vjerovali, ali možete ga sami napraviti za samo pola sata.

Iako je naše selo gotovo pa izumrlo još uvijek se ponegdje može pronaći pokoje seosko domaćinstvo koje drži blago na tradicionalan način i prkosi komercijalizaciji i sveobuhvatnoj industrijalizaciji.

Loading...

Ako već i ne možete pronaći domaćinstvo gdje bi kupili mlijeko, sir možete napraviti i od svježeg mlijeka sa mljekomata.

Pa krenimo u izradu svojeg sira.

Priprema

Uzmite rajnglu koja ima debelo dno kako vam se mlijeko ne bi “uhvatilo” za dno, ulijte mlijeko i stavite na vatru da se kuha. Za sir sa slike koristio sam oko 6.5L mlijeka, a dobiveni sir teži 1kg. Težina/količina sira ovisit će i o kvaliteti/masnoći mlijeka.

Kada vam mlijeko zakuha isključite vatru, pričekajte oko 20ak sekundi da se smiri te ulijevajte u mlijeko pripremljeni ocat i u isto vrijeme lagano miješajte nekom velikom šupljom žlicom.

SAVJET: Kada vam mlijeko treba već zakuhati pripazite, ne dopustite da se skuha toliko da se podigne skorup. Čim počne ključati već možete ugasiti vatru. Kada ste ulili ocat i nekoliko puta promiješali, treba vam se počet odvajati gruš ( grudice sira) od sirutke. Sada sa širokom i šupljom žlicom grabite gruš i stavljajte u pripremljeni kalup. Kada stavite jedan sloj gruša uzmite soli pa posolite, stavljajte dalje gruš pa opet solite i tako redom dok ne potrošite sav gruš.

SAVJET: Kalup stavite na neku rešetkastu podlogu na koju možete staviti gazu kako bi se sir zadržao u kalupu, a sirutka iscijedila. Ako nemate baš četvrtasti kalup za pravljenje sira pokušajte improvizirati ( neku okruglu plastičnu kanticu npr od milerama odrežite dno ….). Bitno je da dovoljno posolite, slobodno i malo više nego što mislite da je dovoljno jer će se sol istopiti i jedan dio otići sa sirutkom.

Kada ste stavili sav gruš u kalup, još jednom posolite te sa poklopcem ( ili nečime što vam ulazi unutar kalupa) poklopite i stavite još gore nešto teško kako bi pritiskalo sir i sirutka se prije ocijedila.

Tako ukalupljeni sir ostavite nekoliko sati neka se na miru cijedi. Oni iskusniji preporučaju da sir odstoji u kalupu i do 12 sati no ja nisam izdržao baš toliko dugo, a da ne kušam što sam napravio.

Osim sira dobio sam i 3.5L ukusne sirutke koja je vrlo zdrava. Uživajte u slasnom i ukusnom domaćem siru.,

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: