29.12.2016 u 10:45 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Kako izliječiti diskus herniju prirodnim putem

Diskus hernija je oboljenje koje nastaje kao posljedica uzrokovana: prekomernim opterećivanjem kičme, naporani fizički rado, gojaznosti, te povredom kičme. U današnje vrijeme se liječi pomoću fizikalni terapija, ali i vrlo kontrolisanom ishranom.

Mlađe osobe nisu imune pa su i oni potencijalni kandidati za disku herniju. Vrlo uspješno se liječi ako je osoba dovoljno motivisana i prati navedene savjete.

diskus-hernija

Najčešći simptomi diskus hernije su sljedeći:

bol u leđima, koji se spušta ka nozi, a u mnogim slučajevima bol se osjeća i u stopalu. Takođe se može osjetiti bol na zadnjoj strani koljena.

bol u zadnjici, koji se spušta ka zadnjem dijelu noge.

nagli pokreti, šetnja ili sjedenje uzrokuju jak bol u zoni zahvaćenoj diskus hernijom.

neizdržljivi bolovi tokom noći

– bolovi prilikom pokretanja kičme, ustajanja, savijanja, česti bolovi u lumbalnom dijelu kičme mogu biti znak upozorenja da se radi o diskus herniji.

Simptomi diskus hernije vratnog (cervikalnog) dijela kičme:

– bolovi u zadnjem dijelu vrata

Loading...

– tup bol u blizini lopatica

– bol u ramenu, nadlaktici, podlaktici, šaci i prstima

– bolovi prilikom pomjeranja vrata i okretanja glave

– jači bol prilikom kašljanja, naprežanja i smijanja

– grčenje vratnih mišića

– slabost u mišićima ruke

Diskus hernija – prevencija

Jedan od načina prevencije je da vodite zdrave životne navike. Radite vježbe, upišite se na jogu ili aerobik, idite na plivanje. Obične vježbe istezanja uveliko mogu pomoći kako bi vaša kičma održala svoju elastičnost i pokretljivost.

Takođe, i teretana je korisna da kičmu održite u dobrom stanju. Kao uzrok diskus hernije naveli smo gojaznost. Zbog toga gojaznim osobama preporučujemo da svoju kilažu dovedu u red, jer tako mogu sprečiti ovaj zdravstveni problem.

Budite pažljivi prilikom pokretanja kičme, izbegavajte nagle pokrete i dizanje velikih težina koje opterećuju kičmu.

Hranite se zdravim namirnicama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i namirnice bogate antioksidansima, koje pomažu pri regeneraciji tkiva u organizmu.

Unos dovoljne količine vode (2l na dan) je neophodnu za optimalnu hidriranost organizma. Kada je organizam hidriran, lakše obavlja bitne funkcije i obnavlja se na pravi način.

Namirnice za prevenciju i liječenje diskus hernije

Morske alge, pivski kvasac, bobičasto i citrusno voće, bijeli luk, sjemenke i pahuljice, biljno mlijeko, biljno ulje, riba i mahunarke moraju biti sastavni dio vaše ishrane, ukoliko želite da sprečite ili liječite diskus herniju.

Rafinisane šećere i rafinisana brašna, suhomesnate prerađevine, hranu prženu u ulju i brzu hranu, obavezno izbjegavati jer narušavaju organizam i ubrzavaju njegovo starenje.

Pacijentima oboljelim od diskus hernije nekada se preporučivalo ležanje, tj. odmaranje u krevetu i terapija sa analgeticima (lijekovima protiv bolova).

Međutim, u današnje vrijeme rijetko se preporučuje ležanje u krevetu. Baš naprotiv, preporučuje se fizikalna terapija.

Ukoliko se uz fizikalnu terapiju pridoda i pravilna ishrana, mogu uslijediti pozitivni rezultati, osobe sa diskus hernijom se mogu oporaviti i nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima.

Kod težih oblika diskus hernije, ukoliko se simptomi ne otklone prirodnim putem, u krajnjem slučaju liječenje se obavlja putem aplikacije injekcija steroida ili se primjenjuje hirurški zahvat.

Neka vam operacija uvijek bude zadnja opcija, potrudite se da je izbjegnete putem prirodnih metoda liječenja. Takođe, za opuštanje grčeva u leđima i ublažavanje bolova, kao efikasna metoda može pomoći i fitoterapija (lečenje prirodnim biljem).

Fizikalna terapija je ključna za liječenje diskus hernije. Profesionalni terapeut vam može pokazati efikasne smernice kako da popravite zdravlje kičme.

On će vam pomoći kod raznih vežbi za istezanje i opuštanje leđa i kičme, koje pogodno utiču na nelagodnosti i bolove uzrokovane diskus hernijom.

Unutar fizikalne terapije, uključuje se i hidroterapija, koja se zasniva na raznim vježbama u vodi pomoću kojih se jačaju leđni mišići, poboljšava pokretljivost i elastičnost kičme.

Isto tako, u velikom broju slučajeva, za ublažavanje jakih bolova primjenjuju se i masaže za opuštanje mišića. Pored toga, u posljednje vrijeme, mnoge osobe sa diskus hernijom se odlučuju za ozonoterapiju.

Liječenje ozonom primenjuje se direktno na oštećeno mjesto, kao i injekcije steroida.

Izvor: zdravisimo

Vaš komentar na članak: