27.04.2015 u 23:22 | Biljke, Recepti, Zdravlje | Komentari

Eliksir zdravlja: Džem od maslačka!

Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomješate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih sastojaka koje su se nakupile tokom zimskih dana. Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dvije pune kašike svako jutro na prazan stomak.

maslačak-pixabay

Maslačak je vjesnik proljeća, ukrašava livade i bašte, veoma je ljekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi dijelovi su puni vitamina, cvjetovi se beru u aprilu i maju, a korijen vadi u rano proljeće ili ranu jesen.

Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi su bogati gvožđem i vitaminom C.

Čaj od korena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.

* Otkinite 300 do 400 žutih cvjetova, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 časa. Sutradan dobro iscijedite i sipajte pola litra tople, prokuhane vode, pa kuhajte 20-ak minuta. Dodajte 1 kg šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom ako ste je dobro oprali) i kašičicu limuntusa, kuhajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda, skinite s ringle, sačekajte da se ohladi i procjedite kroz gazu. Kuhajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.

Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomiješate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih satojaka koje su se nakupile tokom zimskih dana. Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dvije pune kašike svako jutro na prazan stomak.

Izvor: novosti

Vaš komentar na članak: