23.01.2016 u 12:00 | Ljepota, Recepti, Zdravlje | Komentari

Bolesti desni: upala ( gingivitis ), paradentoza i krvarenje desni

Upala desni ili gingivitis nastaje kada se na zubima nakupi sloj bakterija i ostataka hrane koji se naziva plak. Ukoliko se ne čisti redovno, plak se brzo nakupi na ivicama desni – mjestima gdje se sastaju zubi i desni, i tako postepeno stvara tvrd kamenac. Tako stvoreni kamenac nadražuje desni i tada nastaje upala desni, koje postaju crvene i otečene i krvare tokom pranja zuba. Ako se ne liječi, gingivitis može oštetiti tkivo koje drži zube u vilici, što dovodi do olabavljivanja zuba ( paradentoza). Ako se taj problem zanemari, vremenom zubi mogu početi da ispadaju.

gingivitis-kamenac

Krvarenje desni može biti posljedica neadekvatne ishrane, naročito manjka vitamina C i flavonoida (biljnih pigmenata). Smatra se da neliječene upale desni povećavaju rizik za nastanak srčanog i moždanog udara, kao i za prijvremeni porođaj.

Prirodni lijekovi za bolesti desni

Najbolji prirodni lijek za upalu desni je dobra oralna higijena. Čišćenje zuba četkicom samo uklanja naslage (plak) s površine zuba koje četkica može da dohvati. Zato je važno očistiti zube koncem prije pranja da bi se uklonili djelići hrane (ako imate gingivitis vjerovatno će krvariti, ali je važno nastaviti sa čišćenjem koncem), a zatim lagano oprati četkicom, kružnim pokretima sve površine zuba. Pranje zuba poslije jela, konzumiranja zaslađenih napitaka ili grickalica, a naročito prije spavanja je prvi korak u liječenju upale desni. Odvojite barem tri do pet minuta za svako pranje zuba. Obratite posebnu pažnju na mjesto sastava zuba i desni, ova oblast na kojoj se nalazi najviše naslaga je i najviše zapostavljena tokom čišćenja. Čistite pod uglom od 45 stepeni kako bi očistili i zube i desni. Ako je moguće, koristite električnu četkicu za zube – statistika pokazuje da električna rotirajuća letkica uklanja i do 98,2% zubnih naslaga u poređenju sa 48,6% koje uklanja obična četkica.

Dok perete zube, neka vam pređe u naviku i čišćenje jezika četkicom, kako biste uklonili bakterije i toksine koji su se nakupili na jeziku. Prelaziite četkicom od unutra prema vani 10-15 puta.

Nakon što ste oprali zube, prstom lagano masirajte desni. Zatim isperite usta ohlađenim crnim čajem. Tanin iz ovog čaja sužava krvne sudove i tako ublažava krvarenje.

Loading...

Napravite sami pastu za zube tako što ćete pomješati sodu bikarbonu sa malo hidrogena (vodonik peroksid). Obratite se stomatologu za savjet koliko često smijete da upotrebljavate ovu pastu.

Čaj od medunike: Cvjetove medunike prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijediti, rashladiti i ispirati usta dva puta dnevno nedelju dana. Na isti način možete upotrebiti i čaj od kamilice ili listova žalfije.

Priprema čaja od kamilice: 2-3 kafene kašičice osušenih cvjetova prelijemo šoljom vruće vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, a zatim procijediti i ohladiti. Koristiti svakodnevno za ispiranje usta i grla.

Priprema čaja od žalfije za ispiranje usta: Jednu supenu kašiku osušenih listova preliti sa pola litra ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10-15 minuta, zatim procijediti i rashlađenim čajem ispirati usta nekoliko puta dnevno.

Ispiranje usta slanom vodom je vrlo djelotvoran prirodni lijek za desni koje krvare. U čaši tople vode rastvorite prstohvat soli i time ispirajte usta nekoliko puta dnevno. To će poboljšati cirkulaciju, pomoći u eliminisanju bakterija koje su se nakupile u usnoj duplji i smanjiti oticanje.

Redovno ispijanje zelenog čaja može pomoći u sprečavanju krvarenja desni. Ovaj delotvoran, jednostavan i jeftin prirodni lijek doprinosi poboljšanju opšteg zdravlja.

Vitamin C

Vitamin C je prirodni antioksidans koji uklanja slobodne radikale koji oštećuju tkiva desni. Prirodni izvori vitamina C su limun, narandža, kivi, kupus, paradajz, paprika, višnja, šipak, crna ribizla. Pušačima se preporučuje da povećaju unos ovg vitamina. Iako neće izliječiti upalu, važan je u prevenciji bolesti desni.

Posjetite zubara

Vjerovatno najdjelotvorniji od svih lijekova koji možete sami primjeniti je posjeta vašem zubaru radi detaljnog čišćenja i savjeta. Kamenac se teško uklanja samo pranjem zuba četkicom i zahtijeva profesionalno uklanjanje. Zubar će vam dati i savjete kako da se otarasite gingivitisa.

Izvor: prirodni-lekovi

Vaš komentar na članak: