01.09.2017 u 10:08 | Zanimljivosti | Komentari

Bacio je tone narandžine kore na ovaj teren, a 16 godina kasnije, rezultat je zapanjio svijet!

Naučnici nisu imali pojma da je ovo moguće…

Ali, na sreću, postoje ljudi koji pokušavaju da spasu ove važne ekosisteme, kao što je ovaj par iz Amerike. Daniel Janzen i Vini Halvaš sa Univerziteta u Pensilvaniji, su potpisali sporazum sa proizvođačem sokova od pomorandže u Kostariki i ponudili im zanimljiv prijedlog.

Par je zatražio od kompanije da doniraju dio svog šumskog zemljišta u zaštićeno područje, a zauzvrat bi kompanija mogla bez ikakvih troškova da odlaže svoj otpad od narandžine kore na područje koje su unaprijed odredili. To je bila zanimljiva ponuda, a kompanija se složila.

Polje prekriveno korom…

kore-narandze-1

Godinu dana kasnije, suparnička kompanija koja proizvodi isti sok od pomorandže tužila je prvu kompaniju kako je prestala da odlaže svoj otpad na mjesto gde je zakonom predviđeno. Pritom tvrdeći da su kore od narandže zagadile zemlju.

Loading...

U trenutku kada je prva kompanija morala da zaustavi eksperiment, istovremeno je istovarila 1.000 kamiona koji su proizveli više od 12.000 tona kore. Tada je eksperiment zaboravljen i zemlja ostala netaknuta više od jedne decenije.

Prije nego što je eksperiment završen, dva američka ekologa su postavili fotografije ovog terena na sajtu. Ali kada su se vratili 16 godina kasnije, imali su poteškoće da ga ponovo pronađu.

kore-narandze-2

Naravno, oni su bili na pravom mjestu, ali pejzaž je bio potpuno transformisan. Tokom proteklih 16 godina, pomorandžina kora se smanjila i postavila temelje novog života koji se razvijao u regenerisanom pejzažu.

Dzungla je stekla potpuno novi zivot. Drveće je poraslo visoko i jako, a nekoliko vrsta životinja, uključujući i majmune, preselilo se na ovo područje.

kore-narandze-3

Nevjerovatno otkriće ovih ekologa dalo je novu važnu lekciju za ekologe: ispostavilo se da potpuno ogoljena područja mogu oživjeti bez problema.

Janzen i Halvaš su konačno bili u mogućnosti da lociraju područje koje su obnavljalo svih ovih godina. Pokriveno je vegetacijom koja je porasla tokom ovih 16 godina.

Zahvaljujući razgradnji kore od pomorandže, zaštitnici životne sredine otkrili su nešto nevjerovatno, nešto što bi čak moglo promijeniti budućnost naše planete. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti inspirisati još mnogo sličnih projekata.

kore-narandze-4

Ovo je zaista za svaku pohvalu!

Podelite ovo sa prijateljima!

Izvor: likemag

Vaš komentar na članak: