31.08.2015 u 10:00 | Featured | Komentari

ČUVENA SLANA PASTA TIBANSKIH MONAHA:Zdravi i blistavi zubi na cio život

Tibetanski monasi su još u drevnim vremenima imali jake i zdrave zube sve do duboke starosti, čak i kada u ovim planinskim predelima niko nije ni znao za stomatologa.

morska-so-pixabay
Njihova tajna blistavog osmjeha i zdravlja zuba leži u pranju i ispiranju usta mješavinom prokuvane vode i soli.

Da biste i vi sačuvali ili postigli blistav osmjeh, u pola čaše prokuvane, ohlađene vode sipajte supenu kašiku krupne soli. Brzo mješajte kašikom oko 1 minut, pa skinite pjenu koja se formirala.

Ujutro i uveče nakon posljednjeg obroka operite zube ovom mješavinom na sljedeći način:

Četkicom za zube uhvatite nekoliko kristala i perite zube na uobičajen način. Kada ste temeljno istrljali zube, isperite usta vodom iz iste čaše u kojoj ste razmutili so u vodi.
Zubi od ovoga postaju jako bjeli, a desni jačaju i dobijaju ružičastu boju.

Imajte u vidu da je moguće da osjetite nalagodnost u početku, jer zubi odmah reaguju na slanu vodu. Kao propratni efekat može se javiti pojačana osjetljivost na hladno, vruće, kiselo i slatko, usljed minimalnog sloja gleđi koju so skida, što je isti efekat koji proizvode kupovne paste za osjetljive zube.

Ali, ne brinite – to traje vrlo kratko i gleđ će ubrzo postati jača nego ikad. Osim toga, ako budete prali zube ovom mješavinom, uništićete sve bakterije u usnoj šupljini, a zbog obnavljanja gleđi, sve eventualne pukotine i neravnine na zubima će nestati.

Izvor: web-tribune

Vaš komentar na članak: