12.01.2016 u 9:24 | Povrće, Zdravlje | Komentari

Zašto je dobro piti sok od kupusa?

Kupus se često izbjegava, odnosno pada u drugi plan kada je u pitanju povrće koje se konzumira radi dobrog zdravlja. Stručnjaci kažu da je to većinom zbog njegovog pomalo gorkog okusa.

sok_od_kupusa

Kupus je međutim mnogo zdravo povrće, baš kao i brokule, kelj i špinat. Hranjive tvari iz kupusa odgovaraju ili premašuju djelotvornost nekih komercijalnih lijekova, odnosno kako djeluju na organizam. Na primjer, za stomak je mnogo dobar gefarnat (organsko jedinjenje, koje sadrži 27 atoma ugljenika i ima molekulsku masu) i amino kiseline, te L-glutamin, koji je također prisutan u kupus.

Sok od kupusa omogućava da se dobije više hranjivih moći u jednoj porciji. Prednosti soka od kupusa su:

Antioksidansi

Kupus i kupusov sok su bogati antioksidansima. Oni se u organizmu suprotstavljaju štetnim slobodnim radikalima.

Borba protiv opake bolesti

Fitohemikalije u kupusu jačaju imuni sistem, te se na taj načim organizam bori protiv virusa, bolesti, pa čak i onih najopakijih – kao što je kancer.

Holesterol

Omega-3 kiseline iz kupusa pomažu u snižavanju krvnog pritiska, lošeg holesterola i triglicerida.

Ten i koža

Kupus je prepun hranjivih tvari za održavanje integriteta kože: vitaminima A i E za liječenje i podmlađivanje, sumpora za infekcije, te kalijuma za čistoću, savjetuje Worldhealthinfo.

Probava

Kupusov sok sadrži mliječne kiseline, prirodne sastave koji pomažu floru i ponašaju se kao sredstvo za dezinfekciju u debelom crijevu.

Izvor: radiosarajevo/ Worldhealthinfo

Vaš komentar na članak: