31.01.2018 u 21:38 | Biljke, Recepti, Zdravlje | Komentari

Za zdrave oči: Ljekovite recepture i čajevi koji pomažu kod liječenja sive mrene!

Siva mrena je bolest očne leće. Bolest može biti urođena ili se možete zaraziti. Prouzrokovati je mogu druge bolesti, na primjer, šećerna bolest, ili povrede. Samo operacija pomoći će da se očuva vid. Uvijek pokušajte izliječiti i drugu bolest koja je prouzrokovala mrenu. Odmah na početku treba reći da biljem ne možete izliječiti mrenu. Ta bolest je vrlo ozbiljna i na prvi znak postojanja, morate se podvrgnuti liječničkom nadzoru. Ali zato ljekovite biljke mogu pomoći u nastajanju.

siva_mrena

Očna mrena ili su zamućena područja koja se javljaju na bistrim očnim lećama. Procjenjuje se da kataraktu ima oko 20% svjetske populacije,. Konvencionalni način liječenja je hirurški zahvat. Zamućena leća uklanja se iz oka, a na njeno se mjesto stavlja vještačka.

Naučnici su smatrali kako je katarakta posljedica starenja zbog nasljedne sklonosti oboljenju. Zatim su istraživači primijetili da su neke grupe sklonije obolijevanju. Pušači su mnogo više izloženi riziku. Povećana ugroženost postoji i kod dijabetičara, te kod osoba koje su duže vremena koristile steroide.

Danas znamo što je razlog. Ono što muti leću su oštećenja oka uzrokovana oksidacijom, biohemijskim procesom kada dođe do promjene visoko reaktivnog kisika u ćelijama. Pušenje i drugi faktori povećavaju stepen tih oštećenja. Na primjer, jedna je studija pokazala kako je kod žena koje su pušile 30 cigareta dnevno rizik od katarakte bio za 60% veći.

Može li šta spriječiti kataraktu? Antioksidansi!

Antioksidansi su hemijske supstance koje sprečavaju pojavu oksidativnih oštećenja. Među najbolje antioksidanse ubraja se vitamin A. U ostale antioksidanse ubrajaju se: vitamin C i E, flavonoidi i mineral selen.

Više je studija pokazalo da hrana bogata vitaminbom C i E pomaže u sprečavanju pojave katarakte. Na primjer, u studiji je dokazano da uzimanje 1.000 miligrama vitamina C može usporiti kataraktu.Listovi dobričice (glehoma) i listovi srodnih vrsta metvice poput, sadrže velike količine vitamina C i E, do kojih se može doći pripravljanjem čaja od mačje dobričice. Pored antioksidansa, čini se da u sprečavanju karakte ulogu igraju i oligoelementi magnezij i mangan. Enzimi koji sadrže te minerale potiču razgradnju bjelančevina.

Loading...

LJEKOVITE BILJKE KOJE IZOŠTRAVAJU VID

BOROVNICA

Borovnica ima puno botaničkih srodnika, uključujući brusnicu. Sve to voće izoštrava vid. Istraživanja su dokazala da ovo voće sadrži sastojke antocijanozide, koji pridonose oštrini vida. Jedna grupa istraživača utvrdila je da mješavina antocijanozida iz borovnice, uz dodatak vitamina E, zaustavlja napredovanje mućenja leće.

Naturopati preporučuju uzimanje standardiziranog ekstrakta borovnice u dozama od 80 do 160 miligrama, tri puta dnevno. Ovaj ekstrakt trebao bi se moći pronaći u boljoj biljnoj apoteci. Možete pripremiti čaj od dvije do četiri čajne kašičice plodova borovnice.

MAČJA DOBRIČICA

Vjeruje se kako dvije šoljice čaja od mačje dobričice dnevno mogu smanjiti mogućnost pojave ove bolesti. Vrući čaj zimi, te ledeni čaj ljeti, je ukusan. Osim što djeluje na sprječavanje pojave katarakte, ova biljka je i sredstvo za smirenje.

RUZMARIN

Kao biljka iz porodice metvica, ruzmarin sadrži više od tucet antioksidansa. Sadrži i četiri druga poznata sredstva protiv katarakte. Preporučuje se i obilata upotreba ruzmarina.

BRAZILSKI ORAH

Ovi orasi (Bertholettia excelsa) sadrže velike količine vitamina E, te bitnog oligoelementa selena. Nivo selena u očnim lećama osoba bolesnih od katarakte iznosi 15% normalne količine, što ukazuje da uzimanje selena iz brazilskog oraha možda može pomoći u sprječavanju katarakte. U svakom slučaju, može usporiti razvoj.

MRKVA

Narodno vjerovanje je kako je mrkva dobra za vid. Kako se pokazuje, to vjerovanje nije bespredmetno. Postoji više istraživanja u kojima je dokazano da karotenoidi utiču na sprječavanje katarakte. Karotenoidi su sastojci koji mrkvi daju boju.

U prilogu zaključku ide i desetogodišnje istraživanje koje dokazuje da svakodnevno uzimanje 50 miligrama karotenoida može smanjiti rizik od pojave katarakte. Za dobivanje 50 miligrama karotenoida trebalo bi pojesti sedam većih mrkvi.

CRVENI LUK

Crveni luk je jedan od najboljih izvora kvercetina, sastojka koji utiče na sprečavanje katarakte kod dijabetičara. U svakom slučaju, konzumiranje luka je korisno. Kada pripremate oparke i juhe, za vrijeme kuhanja ostavite ljusku na crvenom luku. Prije posluživanja odstranite ljusku.

KURKUMA

Uz velike količine vitamina C i E i karotenoida, kurkuma sadrži i druge antioksidanse. Kurkuma je glavni sastojak mješavina curry začina. Iskušajte svojstva.

KAPARI

Istraživanja pokazuju da su kapari bogat izvor sastojaka koji sprečavaju pojavu katarakte. Kapare koristite kad želite unijeti živahnosti u kuhinju.

TUŠANJ

Tušanj (tušt, Portulaca oleracea) je bogat hranjivim tvarima koje utiču na sprečavanje katarakte – vitaminom C, vitaminom E,i drugim snažnim antioksidansima. Samo pola šoljice tušnja sadrži obilne količine beta-karotina.

RECEPTI

Preporučujemo sljedeće preparate.

KADULJIN ČAJ: kašiku biljke prelijemo s pola litre prokuhane vode. Ostavimo da stoji deset minuta. Pijemo tri puta dnevno po jednu šoljicu čaja.

SOK OD KORE OD JABUKE: tri kašike kora jabuka kuhamo četiri minute u pola litre vode. Pijemo poslije četrnaest sati.

MJEŠAVINA KOPRIVE, POLJSKE PRESLICE, I KOČICE: dvije kašike mješavine poparimo s pola litre prokuhane vode. Ostavimo da stoji deset minuta, procijedimo i pijemo po jednu šoljicu čaja prije obroka.

ISPRIRANJE MORSKOM SOLI: u mlaku vodu stavimo kašičicu morske soli. Držimo lice u vodi i uotvorimo oči. Zatim se obrišemo.

ISPIRANJE OČANICOM
: kašičicu biljke poparimo sa dva decilitra vode. Pustimo da odstoji deset minuta te čajem ispiremo oko.

TRLJANJE ROTKVICOM
: očne kapke trljamo ujutro i naveče.

OBLOGE OD PELINA, TRPUTCA I KIČICE:
dvije kašike mješavine poparimo s pola litre prokuhane vode, ostavimo deset minuta te stavljamo oblog na oči tri puta dnevno.

JESTI BOROVNICU
: svježe ili suhe bobice

JESTI HREN
: nastružemo ga i dodamo mu med. Uzimamo po tri kašičice na dan

MRENSKI ČAJ

Želite zaštititi vid, koji slabi? Naviknite se na ispijanje ovog čaja, pa će postojati izgledi da u tome i uspijete.

Za pripremanje čaja zakuhajte oko dvije litre vode. Sklonite i dodajte po jednu punu šaku mačje dobričice, i matičnjaka. Dodajte par kašičica nastruganog đinđera i prstohvat kurkume. Ostavite da stoji dvadeset minuta i pijte toplo ili hladno.

Karoten pire – dobra hrana za oči

Ako tražite način da pojedete veliku količinu povrća koje je dobro za oči, evo recept.

POTREBNO JE:
1 šoljica slatkog krompira (ipomoea batatas), 2 šoljice bundeve iz limenke, 2 čajne kašičice nastrugane kore narandze, 2 šoljice isjeckanih krišaka narandze , 1,5 šoljica soka od grejpfruta, 1 šoljica mrkve, prstohvat soli, prstohvat zelene paprike, prstohvat kurkume,i 1 kašičica kokosovog brašna.

PRIPREMA:
u posudi izmiješajte bundevu, narandze, sok od grejpfruta, mrkvu, krompir, koru od narandze, sol, papriku i kurkumu. Kuhajte na dok ne prokuha. Poklopite i pustite da kuha 20 minuta.

Zatim pripremite pire. Vratite smjesu u posudu u kojoj se kuhala. Ukoliko je previše rijetko, kuhajte dalje, dok ne dobije gustoću. Pospite kokosovim brašnom.

Izvor: prirodni-lijek

Vaš komentar na članak: