29.02.2016 u 22:46 | Povrće, Zdravlje | Komentari

UPOZORENJE: Nemojte nikada da bacite proklijali luk, evo i zašto!

Ne postoji zamjena za češnjak, kada govorimo o zdravom životu i dobrom kuhinju.

luk-proklijao

Danas ćemo vam predstaviti najbolje razloge i činjenice zašto biste trebali čak i pustiti luk da proklija.

Proklijala češnjak je tek onda sazrio, vjerovali ili ne. Većina ljudi misli da je tada loš i da ga treba baciti. To zapravo znači da je biljka ima snažniji uticaj da se koristi nego prije.

Takav češnjak je vrlo bogat antioksidansima, kao što su alil disulfid, allicina i alliin. Istraživanje je provedeno od strane Instituta za medicinska istraživanja i na su pokazala da je sazrio i proklijali češnjak savršen izbor za liječenje.

On je pogodan za prevenciju gljivičnih i virusnih oboljenja, zbog velike količine antioksidansa. Po uklanjanju simptoma kao što su grčeve u trbuhu i proljev, proklijali češnjak pomaže pa čak pmaže i kod trvanja sa hranom.

Svi znamo da je češnjak je jedna od najzdravijih namirnica na Zemlji. Bogata mineralima i hranjivim tvarima, ova biljka pomaže od trovanja hranom i prehladom. On također inhibira nastajanje slobodnih radikala koji predstavljaju glavni razlog za RAK.

Ne želite da obolite rak, samo koristite proklijali luk, najbolje sirov, ali ako baš odbijate na taj način, onda iz hrane.

Izvor: narodnamedicina.info

Vaš komentar na članak: