12.11.2015 u 0:03 | Recepti, Zdravlje | Komentari

UBOJIT PRIRODNI ANTIBIOTIK: Zaustavlja bakterije, jača imunitet i prepun je antioksidansa

Možete ga dodati u kavu, voćne sokove, med, kolače, žitarice ili neki drugi oblik svakodnevne uporabe. Koristite li ga svakodnevno, ojačat ćete imunitet i zaštititi se, osobito u sezoni prehlada i gripe.

cimet-300x227

Cimet se smatrao posebnom biljkom još od davnina. Opisan je već u rukopisu na sanskrtu 2800 godina prije Krista. U medicinske se svrhe koristi odavno, a može ga se nazvati ubojitim prirodnim antibiotikom. Pravi, čisti cejlonski cimet (sa Šri Lanke) zaustavlja čak i Escherichiju coli. Također, krcat je antioksidansima koji jačaju imunološki sustav.

Za cimet su znali i stari Kinezi, Egipćani i Feničani, a u Europi su ga prvi otkrili Portugalci koji su ga nazivali “cejlon”. Uzimali su ga kao lijek protiv umora i za jačanje energije. Cijena mu je tada bila gotovo poput zlata, a pri kraju 19. stoljeća cimet se proširio po cijelom svijetu.

Iako postoje stotine vrsta biljke cimeta, najčešće se koriste cejlonski (“pravi” cimet) i cimet kasija, poznat kao kina-cimet koji potiče iz Burme. U Europi se mogu pronaći obje vrste, s tim da je cejlonski skuplji.

Uzimanjem samo pola žličice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj mjeri smanjiti nivo šećera u krvi jer njegovi sastojci katehin i epikatehin aktiviraju inzulin pa djeluju s njim. Znanstvenici su eksperimentalno dokazali da cimet snižava i razinu masti i lošeg kolesterola, ima fungicidno djelovanje, odnosno uništava gljivice i sprječava njihov rast.

U cimetu ima i salicilata koji snižavaju temperaturu i djeluju protuupalno i antibakterijski. Osim toga, cimet je bogat izvor mangana, željeza, kalcija, bakra i cinka, a sadrži i vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).
Možete ga dodati u kavu, voćne sokove, med, kolače, žitarice ili neki drugi oblik svakodnevne uporabe. Koristite li ga svakodnevno, ojačat ćete imunitet i zaštititi se, osobito u sezoni prehlada i gripe.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: