24.07.2017 u 11:09 | Biljke, Zdravlje | Komentari

TOP 3 RAZLOGA: Uvjerite se zašto je smokva jedna od najzdravijih ljetnih delicija!

Za smokvu kažu kako je ona rajsko voće koje obnavlja, osnažuje i održava zdravlje. Smokva je plod sočnog i slatkog okusa, a njene su blagodati za zdravlje brojne.

smokva-pixabay

Ona je lijek iz prirode za mnoge tegobe, ali i sjajna preventivna namirnica.

Prevencija raka

U sastavu smokvi kriju se brojni korisni spojevi. Između ostalih, polifenoli koji djeluju kao antioksidansi koji blokiraju gene uzročnike raka i usporavaju rast tkiva raka te benzaldehid i kumarin, koji se uspješno koriste u terapiji protiv raka.

Loading...

Smokve su pokazale odličnima kod smanjenja rizika od raka prostate i raka dojke. Također, smokva se preporučuje i u prevenciji raka debelog crijeva jer sadrži vlakna koja vežući na sebe vodu potiču redovno pražnjenje crijeva.

Prevencija visokog krvnog tlak i srčanog udara

U ”brzoj” prehrani, kakvoj se često pribjegava, unos natrija može biti previsok, a to vodi do nedostatka kalija u organizmu. Neravnoteža tih minerala uzrok je hipertenzije, tj. visokog krvnog tlaka.

Prehrana bogata svježim voćem i povrćem, uključujući svježe smokve, osigurava unos kalija i doprinosi snižavanju krvnog tlaka. Osim toga, kalij, omega 3 i omega 6 u smokvama pomažu u održavanju zdravlja srca.

Antistres poslastica

Zbog kompleksa vitamina B, minerala i znatne količine prirodnog šećera, smokva je idealno voće za one koji imaju problem sa živčanim sustavom. Preporučuje se onima koji pate od depresije, nesanice, loše koncentracije, imaju probleme s pamćenjem, nervozni su i neraspoloženi te često umorni i bez razloga.

Smokva je sadržana od sastojaka koji u stresnom stanju stvaraju prijeko potrebni balans.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: