07.04.2016 u 11:15 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Svi znamo da se BOKVICA stavlja na rane, ali da li znate ŠTA sve ova biljka LIJEČI?

Bokvica je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka i u te svrhe se koristi već vijekovima. Saznajte šta sve liječi ova čudotvorna biljka.

bokvica-foto

Bokvica je višegodišnja ljekovita biljka koja je rasprostranjena po cijelom svijetu. Raste na travnjacima i livadama do 2.500 metara nadmorske visine, a može da naraste i do pola metra.

Iako je i stabljika bokvice ljekovita, uglavnom se koriste njeni listovi, koji se beru od početka maja do avgusta, dok je biljka u cvatu, a sjeme još uvijek nije sazrjelo. Listovi se suše u hladovini, na promaji, a ljekoviti su samo oni listovi koji zadrže zelenu boju i kad se osuše.

Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala, kao što su vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin.

Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica djeluje kao antibiotik. Svježe iscijeđen sok se koristi za liječenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.

Blagotvorno djeluje i na organe za varenje, pa se preporučuje za liječenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, a neka istraživanja su pokazala da ekstrakt bokvice liječi i hemoroide.

Ako bokvicu želite da stavite na ranu ili opekotinu, svježi listovi treba da se isjeckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.

Čaj se priprema veoma jednostavno – kafenu kašičicu suvih, isitnjenih listova bokvice prelijte s 2dl ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procijedite. Čaj možete piti preventivno, a možete ga koristiti i kao obloge za liječenje konjunktivitisa.

Izvor: telegraf/ AGRO-EKO Magazin

Vaš komentar na članak: