22.01.2017 u 11:43 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Svaki dan po šoljica – čudo za čitav organizam! STRAH I TREPET ZA RAK I HOLESTEROL

Zbog zdrave količine vitamina E, smatraju se hranom za mozak, odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama.

holesterol-krvni sud

Orašasti plodovi često se mogu naći na spisku nezdravih namirnica. To se odnosi na fabrički prerađene, odnosno pržene, slane ili prelivene čokoladom, ali ako su u pitanju neobrađeni i sirovi, oni su prava riznica zdravlja.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition dokazalo je da se unos orašastih plodova u organizam ne mora ograničavati. Naime, ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk.

Premda se ne može govoriti o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju opsega struka, rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne goje, a odlični su i za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Loading...

Smanjuju stres

Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce za vreme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima B grupe i magnezijumom, sačuvaćete imunitet.

Dobri za srce

Bademi, lešnici, kikiriki, brazilski i domaći orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje istraživanje s Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu smanjiti LDL holesterol.

Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, kao i vlakna, koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvni sudovi budu opušteni.

Protiv raka pluća

Ishrana bogata orašastim plodovima može donekle da zaštiti od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Cancer Prevention Research Conference. Naučnici misle da ključnu ulogu igra gama-tokoferol, tip vitamina E.

Snižavaju loš holesterol

Istraživanje iz 2010. objavljeno u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šoljice orašastih plodova snižava loš LDL holesterol za 7,4 odsto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 procenata.

Protiv raka prostate

Brazilski orasi su puni selena i mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Holandiji. Naime, muškarci koji su imali visoke vrednosti selena u krvi imali su 60 odsto manje šanse za dobijanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.

Zdravlje mozga

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak, odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima grupe B.

Izvor: kucnilekar

Vaš komentar na članak: