21.11.2015 u 10:03 | Recepti, Voće i povrće, Zdravlje | Komentari

‘Snagator’ u čaši: Napitak koji čisti krv i vraća energiju

Visina željeza u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara, željezo je važno zbog stvaranja homoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga.

cvekla_mrkva_jabuka

Cvekla sadrži fitokemikalije koje podstiču detoksifikaciju enzimskoga sistema na način da ubrzavaju otpuštanje štetnih sastojaka iz organizma, vitamin C kojim cvekla obiluje jak je antioksidans.

Izvanredna kvaliteta elementarnog željeza iz cvekle pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Tome doprinose i male količine kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B 12 koji je neophodan za stvaranje eritrocita.

Željezni napitak od 5 vrsta povrća: mrkve, cvekle, brokule, kelja i jabuke zadovoljiće sve vaše dnevne potrebe za željezom.

Jabuka će ovom napitku dati potrebnu dozu vode, te slatkoću jer ovo rajsko voće sadrži monosaharid fruktozu, šećer koji izaziva zadovoljenje želje za slatkim prilikom čega ne dolazi do promjene u koncentraciji glukoze u krvi.

Mrkva u ovom napitku zadovoljava sve dnevne potrebe vašeg organizma za vitaminom A, osim toga ovo popularno povrće sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcij pektata koji smanjuje razinu holesterola u krvi. Mrkva povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.

Loading...

Kelj sadrži velike količine vitamina K koji učestvuje u sintezi faktora za koagulaciju krvi, obiluje vitaminom C koji čak i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a koji pospješuje antioksidativno djelovanje vitamina E te poboljšava apsorpciju željeza.

Brokula spada u najzdravije namirnice svijeta i to zahvaljujući impozantnoj listi zdravih sastojaka. Lutein, dijetalna vlakna, B vitamini i folna kiselina bitni su za održavanje normalne visine holesterola u krvi, sprječavaju bolesti srca i moždani udar te poboljšavaju zdravlje arterija. Pola šoljie svježe brokule dnevno preporučuje se za zdravlje organizma.

Sastojci za željezni napitak:

- 1 cvekla
- 1 jabuka
- 2 mrkve
- pola šoljice brokule
- 2 lista kelja

Priprema željeznog napitka:

Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Cveklu i mrkvu ogulite te narežite na ploške, isto učinite s jabukom. Listove kelja i brokulu nakidajte na komade.

Svo povrće izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš napitak za dnevno zadovoljenje tijela željezom je gotov.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: