11.11.2014 u 11:05 | Voće i povrće, Zdravlje | Komentari

Prevencija moždanog udara

Veća smrtnost kod žena

Žene češće umiru od moždanoga udara od muškaraca. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2009. je bio uzrok smrti 2887 žena i 1915 muškaraca. Hospitaliziano je 5 358 žena i 4889 muškaraca.

Plavariba625Shutter-620x410

Moždani se udar može spriječiti jednostavnim pregledima i zdravim životom. Redovito kontrolirajte krvni tlak, razinu šećera u krivi, lipide i puls. Ako povremeno osjećate lupanje srca ili vrtoglavicu, uradite EKG testiranje. Na iste postupke nagovorite i članove obitelji.

Također, pazite da vam obitelj ima zdrave prehrambene i općenito životne navike.

Hrana koja pomaže u prevenciji

Plava riba
Velike količine nezasićenih masnih kiselina korisnih za održavanje zdravog mozga i protočnosti krvnih žila. Uz ribu može i maslinovo ulje.

Loading...

Zeleno povrće
Sadrži mnogo vitamina E – snažnog antioksidansa važnog za bolju moždanu funkciju.

Žitarice
Bogate antioksidansima, vlaknima, fitoestrogenima, vitaminima i mineralima.

Orašasti plodovi
Omega-3 masne kiseline, vitamini i minerali. Ipak se ne preporučuje više od šake dnevno jer su bogati mastima.

Rajčica
Bogata karotenom, provitaminom A i likopenom koji je antikancerogen. Dobro djeluje na srce, krvne žile te smanjuje krvni tlak

Češnjak
Poznat je po brojnim ljekovitim svojstvima, među ostalim smanjuje krvni tlak, sprječava zgrušavanje krvi, snižava kolesterol u krvi i rabi se kod srčanih oboljenja.

Svakodnevna tjelesna aktivnost i izbjegavanje stresa

Od prehrambenih proizvoda još svakako valja spomenuti zeleni čaj te crnu čokoladu. S alkoholom treba biti umjeren. Za prevenciju moždanoga udara preporučuje se dnevno popiti čašu-dvije crnoga vina koje sprječava stvaranje ugrušaka u krvi. Pušenje bi trebalo izbjegavati. Vrlo su važni i svakodnevna tjelesna aktivnost, redovit san te izbjegavanje stresa koliko je moguće.

Izvor: index

Vaš komentar na članak: