15.02.2018 u 19:47 | Recepti, Zdravlje | Komentari

PATITE OD HEMOROIDA I PROŠIRENIH VENA: Evo kako da olakšate muke na prirodan način

Hemoroide dobivamo prije svega zbog pogrešnog načina življenja. Proširene i otečene vene u zadnjem dijelu crijeva i analnom otvoru nazivamo hemoroidima ili šuljevima. Nalaze se ispod sluzokože završnog dijela debelog crijeva. To su mala izbočenja odnosno čvorići.

hemoroidi

Hemoroidi mogu biti unutrašnji i vanjski.

I kod jednih i drugih ovo su najčešći simptomi:

  • svrab i peckanje rektalnog predjela,
  • bol u rektalnom predjelu,
  • curenje sluzi,
  • krvarenje hemoroida.

Što su uzroci nastanka hemoroida?

Loading...

Jak i prevelik pritisak na krvne sudove u karlici i predjelu rektuma dovodi do oticanja i istezanja vena što je glavni preduslov za nastajanje hemoroida.

U rizičnu grupu za dobivanje hemoroida spadaju trudnice, osobe koje podižu teške terete, osobe koje se slabo kreću odnosno puno sjede, ljudi koji imaju problem sa hroničnim zatvorom odnosno opstipacijom, a postoji i genetski preduslov, oboljenja jetre i još puno faktora.

Stajanje (uspravan stav) također doprinosi nastanku hemoroida. U starim spisima pronađeno je da su problem sa hemoroidima imali još i faraoni. Pa otud i naziv faraonska bolest.

Prirodno liječenje hemoroida

Hemoroide dobivamo prije svega zbog pogrešnog načina življenja, pored gore navedenih rizičnih grupa svako može da izazove nastanak hemoroida na sljedeći način:

  • Loša ishrana – slab unos voća i povrća prije svega nizak unos vlakana je ključan za nastanak hemoroida.
  • Ishrana sa previše soli, ljute i kisele hrane može dovesti do ovog oboljenja.
  • Manjak fizičkih aktivnosti dovodi do nastanka hemoroida.
  • Slab unos tečnosti (ispod 2l dnevno), alkoholna i gazirana pića mogu dovesti do pojave ove bolesti.

Kako liječiti hemoroide prirodnim putem?

Postoje mnoge kreme i čepići koje nam preporučuje savremena medicina. Mi se ipak nećemo baviti hemijom nego ćemo vam predložiti nekoliko prirodnih metoda za liječenje hemoroida ili suzbijanje simptoma ove neugodne bolesti:

Kantarion u maslinovom ulju suzbija bol i često se koristi za prirodno liječenje hemoroida.Priprema ovog efikasnog prirodnog lijeka ide kako je opisano u recpetu:

  • 4 velike kašike nerazvijenih pupoljaka stavite u tamnu staklenu bocu i ostavite 1 dan.
  • Nakon toga dodajte 1/2 litra maslinovog ulja i bocu dobro zatvorite.
  • Ostavite je na suncu 6-8 sedmica pa ulje nakon toga možete direktno da nanosite na vanjske hemoroide.
  • Ovom ulju možete dodati eterično ulje kamilice i čempresa.
  • Čuvarkuća, limun i med za prirodno liječenje hemoroida

Dobro operite limun pa ga zatim ubacite u vodu sa kašičicom sode bikarbone i pustite da odstoji 1 sat. Izvadite ga, isperite i nasijecite na kriške. Tako isječen limun zajedno sa 300 grama čistih listova čuvarkuće sameljite i procijedite kroz gazu. Dodajte 750 g livadskog meda i promiješajte sa drvenom kutlačom. Držite u frižideru, te svako jutro na prazan želudac uzmite po 1 kašiku. Tretman traje oko 40 dana.

Prirodno liječenje hemoroida pomoću masti od maslačka

Prirodni lijek za hemoroide je svakako i maslačak. On se priprema od svježih cvjetova.

Recept:

500 g neslane svinjske masti zagrijte na najjače. Kada je mast vrela ubacite 40 svježih cvjetova maslačka i ostavite na vatri dok “ne baci jedan ključ”, promiješajte i sklonite sa vatre. Posudu preklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smjesu zagrijte tek toliko da je možete procijediti. Dobivenu mast sipajte u odgovarajuću posudu i blago utrljajte na oboljelo mjesto nekoliko puta dnevno.

Važna napomena za liječenje hemoroida

Higijena je jako važna dok se liječe hemoroidi i simptomi bolesti. Svaki put nakon pražnjenja crijeva potrebno je saprati analnu regiju. Nikako ne koristiti jake sapune i šampone. Najbolje je koristiti čistu vodu, hladnu a ne toplu.

Važno je obrisati, odnosno dobro osušiti analno područje jer je vlaga izuzetno pogodna za razvoj bakterija. Nakon što ste obrisali područje potrebno je nanijeti kremu za hemoroide. Nanosite je 2 do 3 puta dnevno.

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: