26.05.2017 u 14:31 | Zdravlje | Komentari

Ovo je 10 simptoma RAKA koje žene većinom IGNORIŠU a mogu vam SPASITI ŽIVOT!

Kvržica u prsima, neobičan iscjedak ili ste jednostavno počeli nakupljati kilograme iako pazite što jedete i redovito vježbate. Nije vrijeme za paniku, ali ako osjetite neke od navedenih simptoma, nemojte ih zanemariti odmahnuvši rukom “ma nije to ništa”.

simptomi

Portal Webmd donosi, u suradnji sa stručnjacima, popis 10 simptoma koji bi mogli upućivati na razvoj karcinoma.

Ako simptomi potraju više od dva tjedna i osjetite zabrinutost, vrijeme je za posjet liječniku.

1. Promjene na prsima

Ako opipate kvržicu, ne smijete je ignorirati, čak i ako vam je mamograf normalan, upozorava dr. Carolyn Runowicz koja je i sama preboljela rak dojke.

Pazite i ako su se bradavice počele ljuštiti jer bi to moglo indicirati na bolest bradavice koja se povezuje s rakom dojke u čak 95 posto slučajeva. Na pregled otiđite i ako se iz bradavica izlučuje mliječna tekućina ili sukrvica. Liječnik bi trebao napraviti mamografiju te analizirati povijest bolesti te učiniti sonogram. Ovisno o rezultatima, može uslijediti i biopsija.

2. Neobična krvarenja

Ako ste zašli u menopauzu (koja se računa kad prođe 12 mjeseci bez mjesečnice), svako je krvarenje nakon toga znak za upozorenje. Bez obzira na to je li riječ samo o kapljici krvi na donjem rublju ili jačem krvarenju, trebali biste odmah posjetiti liječnika.

Loading...

Krvarenje može indicirati na benigne izrasline ili polipe, ali i na rak endometrija ili cerviksa. Žene koje nisu ušle u menopauzu trebale bi prijaviti liječniku svako krvarenje koje im se učini sumnjivim i izvan mjesečnice.

3. Krv u stolici

Rak debelog crijeva treći je najčešći rak kod žena, a jedan od prvih njegovih simptoma rektalno je krvarenje. Nažalost, mnogi ga najprije povežu s hemeroidima, što i jest najčešći razlog za krv u stolici, no pregled je ipak obavezan jer ćete samo tako biti sigurni da nije došlo do razvoja raka.

Obavezno posjetite liječnika ako primijetite crvenu ili tamnu krv u stolici. Očekujte rektalni pregled i kolonoskopiju ako ste stariji od 50 godina, a možda se liječnik za nju odluči i kod mlađih osoba.

4. Iscjedak

Vaginalni iscjedak neugodna mirisa ili pun grudica može biti simptom raka vrata maternice (cerviksa). Znakovi su upozorenja kad sadrži krv i pojavljuje se između dvije mjesečnice. Pregled je obavezan kako bi se utvrdilo je li riječ o infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

5. Nadutost

Rak jajnika ubojica je broj 1 što se tiče tumora koji se razvijaju na reproduktivnim organima, a iako se dosad smatrao tihim ubojicom, postoje simptomi na koje treba pripaziti. Najčešće su to nadutost, osjećaj da ste se zasitili ranije nego inače kad jedete, mijenjanje navika odlaska na zahod, kao što je češće mokrenje, bol u donjem dijelu leđa ili u zdjelici.

Liječnici upozoravaju da se jedan do dva od ovih simptoma povremeno mogu javiti kod svake osobe, posebno nakon obilnog obroka, no ako osjetite dva ili više simptoma svaki dan tijekom dva tjedna, nazovite liječnika. Očekujte pregled zdjelice, sonogram, možda vađenje krvi kao provjeru postoje li stanice raka u organizmu.

6. Nagla promjena težine koju ne možete objasniti

Dva kilograma viška nisu za zabrinjavanje, ali ako primijetite da već par mjeseci postajete sve deblji, a niste promijenili prehrambene navike i još uvijek redovito vježbate, to može biti rezultat nakupljanja tekućine u trbuhu povezanim s rakom jajnika.

Neobjašnjivi gubitak 5 kilograma isto može upućivati na rak, kažu u Američkom društvu za rak, a najčešće se radi o raku gušterače, želuca, raku pluća ili jednjaka. Kod žena se nagle promjene težine najčešće događaju zbog poremećaja rada štitnjače pa će liječnik najprije napraviti test za provjeru rada te žlijezde.

7. Uporan kašalj

Kašalj koji ne prestaje ni nakon dva ili tri tjedna, a nije potaknut alergijama ili infekcijom dišnih puteva, zahtijeva liječnički pregled, posebno ako iskašljavate krv. Liječniku treba poći i ako je kašalj produkt pušenja ili ste bili izloženi pasivnom pušenju.

Pušenje je među najčešćim uzročnicima smrtnosti žena, ističu liječnici, no većina dijagnoza raka pluća kod nepušača postavi se upravo ženama. Očekujte rendgen pluća.

8. Promjene na limfnim čvorovima

Ako osjetite da su limfni čvorovi tvrdi u vratu ili ispod pazuha, posjetite liječnika. Natečeni limfni čvorovi uglavnom su uzrokovani upalom, no limfom, te rak prsa, glave, vrata ili pluća također se može pojaviti kao natečeni limfni čvor. Moguće je da će liječnik napraviti biopsiju.

9. Kronični umor

Ako ste kronično umorni i stanje se ne popravlja ni kad se dobro odmorite i često se tako osjećate, posjetite liječnika jer bi to mogla biti indikacija leukemije, raka crijeva ili želuca.

Liječnik će napraviti testove krvi i provjeriti kako radi štitnjača da bi isključio poremećaj povezan s njom.

10. Promjene na koži

Pratite promjene na koži i ako primijetite makar točkicu koja vam je sumnjiva, nazovite liječnika. To uključuje i ranice npr. u ustima koje nikako da zacijele. Ako k tome i pušite, pregled je obavezan jer ranice mogu biti znak raka usta.

Ranice ili lezije na vaginalnom području također treba pokazati liječniku, a lezija na vagini koja ne zacjeljuje mogla bi upućivati na rak vulve, kao i promjene na madežima ili s pigmentacijom. Jednostavna biopsija riješit će svaku dilemu oko toga je li riječ o melanomu vulve.

Izvor: vecernji

Vaš komentar na članak: