29.04.2017 u 7:58 | Zdravlje | Komentari

Njemački Nobelovac tvrdi: “Ove dvije namirnice najodgovornije su za rak”

Haraid zur Hausen smatra da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog crijeva kod ljudi.

krava1

Je istina tako jednostavna kao što tvrdi ovaj njemački znanstvenik i dobitnik Nobelove nagrade za svoje otkriće da human papiloma virus (HPV) izaziva rak grlića maternice, Harald zur Hausen, da jedan virus koji je slabo proučen, a koji susrećemo kod krava, može izazivati rak kod ljudi?

Njegovo otkriće objavljeno je prije godinu dana i šokiralo je svijet, posebno jer dolazi od jednog tako priznatog stručnjaka.

“Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog crijeva kod ljudi. Raspolažemo eksperimentalnim podacima koji idu u prilog ovoj hipotezi. Međutim, ovo tek treba potvrditi”, kazao je Hauzen.

Loading...

I drugi znanstvenici su i ranije upozoravali da upotreba crvenog mesa (govedine, teletine, konjetine, ovčetine i svinjetine) povećava rizik od dobivanja kolorektalnog raka. Ali, Hauzen tvrdi da opasnost dolazi ne samo s govedinom, već i, koliko god to izgledalo nevjerojatno, kravljim mlijekom!

Tradicionalno objašnjenje povezivano je s pripremom mesa za jelo na roštilju, a odtud su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogenih materija.

“Ova teza gubi iz vida da se iste takve kancerogene supstance obrazuju i pilikom prženja ribe i piletine, a da niko ne misli da upotreba mesa pernatih životinja i ribe povećava rizik od dobivanja raka debelog crijeva”, naglašava znanstvenik.

On otkriva i da je u svojim istraživanjima posebno poklonio pažnju činjenici da se u Mongoliji jede mnogo crvenog mesa, a da od raka debelog crijeva tamošnji ljudi oboljevaju rijetko, kao i u Indiji, gdje se govedina iz vjerskih razloga nikad ne jede.

Hauzen također ukazuje da se razina kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećala poslije Drugog svjetskog rata. On je uvjeren da je to najdirektnije povezano s time što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina.

Dodaje i da se u spomenutim azijskim zemljama mnogo rijeđe susreće rak mliječnih žlijezda, zato što se u njima minimalno koriste u ishrani kravlje mlijeko i mliječni proizvodi.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: