24.05.2016 u 10:43 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Nema bolesti koju ne liječi, a koliko nas je jede!

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena priprema se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Taj začin je poznat širom svijeta zahvaljujući mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, bez straha. To je prirodna boja kurkumin!

kurkuma
Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postupno su se razotkrivala tijekom stoljeća. Već odavno je sigurno kako kurkuma djeluje snažno protuupalno, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.

Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alzheimerove bolesti. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.

Kurkuma se koristi za…

- jačanje probave
- obnavljanje crijevne flore
- smanjenje napuhnutosti
- čišćenje jetara i žuči
- normalizaciju menstruacije
- smanjenje upala kod artritisa
- čišćenje krvi
- stimuliranje rada metabolizma
- kožne probleme
- tegobe dišnih puteva
- protiv gljivica i bakterija
- protiv crijevnih parazita

Loading...

Kod nas je kurkuma bila potpuno nepoznata do druge polovice 20. stoljeća. Međutim, istraživanja sve više razotkrivaju ljekoviti sastav i djelovanje kurkume. Ovaj začin postaje sve popularniji ne samo u kuhinji, nego i kao dodatak prehrani. Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, groznice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.
Lijek protiv gripa i prehlade
Ovaj prirodni antibiotik ima snažno protuupalno djelovanje koje osim što jačaju imunitet ubijaju bakterije i uzročnike bolesti. Za razliku od sintetičkih antibiotika koje možete kupiti u apotekama ( i koji su apsolutno beskorisni u borbi protiv virusnih infekcija) ovaj lijek ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crijevnu mikrofloru te je u potpunosti siguran za upotrebu.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava.
Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crijevima.

Potrebni sastojci: 100 g meda, 1 žlica kurkume u prahu,
Uzimanje: pomiješajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i ulijte ih u čistu teglu
Kako koristiti ovaj lijek?
Čim primijetite prve simptome prehlade ili gripe lijek uzimajte na sljedeći način:
Prvi dan – uzmite pola žličice lijeka svakih sat vremena.
Drugi dan – uzmite pola žličice svaka dva sata.
Treći dan – uzmite pola žličice tri puta dnevno.

Poželjno je da lijek ne gutate odmah nego ga ostavite u ustima, dok se ne otopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog lijeka svi simptomi nestaju, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mlijeko ili čaj.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: