20.02.2016 u 13:35 | Ljepota, Zdravlje | Komentari

Ne bacajte vodu u kojoj se kuhao pirinač: Ona može sve ovo!

Ako ovih dana želite da jedan od vaših obroka bude kuhani pirinač, ne bacajte vodu nakon kuhanja ove namirnice. Procijedite je, a potom ostavite u frižideru da se ohladi jer može da vam posluži na više načina.

riza-voda

Mali sajveti donose veliku korist

1) Poboljšava kvalitet vaše kose

Voda u kojoj se kuvao pirinač može da vam posluži za njegu kose.

Operite kosu šamponom kao što to obično radite, a onda na nju nanesite pirinčanu vodu. Sačekajte dva do tri minuta, a potom isperite kosu. Kosa će nakon pranja biti sjajnija i svilenkastija.

2) Čini kožu ljepšom

Ali pirinčana voda ne čini samo kosu atraktivnijom, već blistavost daje i koži. Za njegu lica koristite je na ovaj način: dobro operite lice mlakom vodom, pamučne tufere natopite pirinčanom vodom i stavite ih na kožu lica.

Loading...

Rezultat? Smanjiće se pore i koža će zasijati.

3) Lijek za iritiranu kožu i upale

Pirinčana voda može da posluži i za njegu ostalih dijelova tijela, a ne samo lica, jer uklanja osipe i sprječava razne vrste upala na koži.

- djeluje i protiv ekcema

Među zapaljenjskim procesima koje ova voda liječi, nalazi se i ekcem. Kad se malo pirinčane vode stavi na površinu na kojoj se nalazi javilo zapaljenje kože, djeluje umirujuće. Postupak treba da se ponavlja sve dok se ne dobije željeni rezultat.

Ova voda može da pomogne i onima koji se bori sa aknama. Za njih je sljedeći savjet: tufer se prvo natopi njome i potom stavi na problematičan dio lica kako bi se ublažila upalu i crvenilo.

Inače, voda koja ostaje nakon kuhanja pirinča ima i dejstvo losiona protiv UV zraka i štiti našu kožu od pojave pigmentacije i staračkih pjega.

4) Rješava vas dijareje

Na spisku problema koje rješava, nalazi se i dijareja. Ukoliko vas muči ovaj stomačni problem, pripremite sledeći napitak: prstohvat soli sipajte u pirinčanu vodu. Popijte ovu smjesu i smetnje sa varenjem će nestati.

5) Koristi i odjeći

Ako vam ponestane sredstva za štirkanje odjeće, pirinčana voda može da posluži kao njegova odlična zamjena. Sve što treba da uradite je da je razblažite, koristite za posljednje ispiranje tokom pranja, a može da vam posluži i kao domaći “štirak u spreju” , neposredno prije peglanja.

Izvor: zena.blic

Vaš komentar na članak: