29.01.2015 u 9:34 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Narodni lijek za Endometriozu

Endometrioza je stanje u kojem tkivo vrlo slično onome u unutarnjem sloju maternice (endometrij) raste izvan maternice. Takvo tkivo zauzima prostor trbušne šupljine i utječe na rad drugih organa, čak se u obliku priraslica ‘naseli’ na njih.

Endometriosis1-500x325

Simptomi su izrazito bolne mjesečnice, osjetljivost i oticanje u donjem dijelu trbušne šupljine koje se javlja tjednima prije mjesečnice, bol u preponama, leđima, tijekom uriniranja i rada crijeva te iznenadna, probadajuća bol tijekom seksa.

Prehrambena veza

Jedite voće i povrće koje nije tretirano herbicidima i insekticidima, izbjegavajte crveno meso, uvedite na jelovnik soju – sadrži genistein i diadzein, sastojke koji štite organizam od štetnih oblika estrogena. Hrana bogata vlaknima, posebno cjelovite žitarice, grah i povrće, pomažu u uravnoteženju bakterijske flore uključene u metabolizam estrogena. Lignan, tvar kojom obiluje laneno sjeme, pomaže u kontroli rasta endometrij skog tkiva.

Čaj od maline: izvrsna je pomoć pri upalama i bolovima maternice. Pijte do tri šalice na dan.

Konopljika: ova biljka pomaže u održavanju razine estrogena. No ne smijete je uzimati istovremeno s tabletama za kontracepciju.

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: