14.02.2015 u 0:58 | Zdravlje | Komentari

Najbolji detoks napitak za zimu: Podiže imunitet i ubrzava metabolizam

Loša ishrana posebno ukoliko je bazirana na premalo kuhane hrane i pretrpana brzim zalogajima u našem tijelu zna da stvori gorčinu i osećaj kao da nosite neki teg.

detoksikacijski-napitak

Posljedica je onaj poznati ‘kamen’ u želudcu, malaksalost i nedostatak energije, a sve te boljke djelimično će olakšati miks povrća i voća koje čiste organizam, pogotovo regulišu probavu.

Mrkva – puna hranljivih vlakana i antioksidanata – karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A, spada u porodicu narandžastog povrća koje podstiče sistem za varenje na ubrzani rad, te riješava zastoj uzrokovan pretrpanošću.

Grejp – najpoznatije voće u svakom napitku čija je uloga čišćenje organizma obiluje vitaminom C, topi masnoće i pretvara ih u energiju.

Krastavac – zahvaljujući obilju vlakana pojačava osećaj sitosti, prirodni je diuretik pa umiruje nadutost i čisti tijelo od toksina.

Menta – ubrzava i kontroliše sistem za varenje i smiruje želudac.

Sastojci:

- pola litre vode
– 1 grejp
– 2 velike mrkve
– 1 krastavac
– dvije kriške naribanog đumbira
– 5 listića nane / mente

Priprema:

Ogulite grejp, mrkvu i krastavac te ih narežite na okrugle, plosnate dijelove, ubacite u blender i miksajte na najsitnije. Dodajte vodu, đumbir i ponovno sve izmješajte, potom na kraju dodajte listiće mente. Pripremljeni napitak konzumirajte dva puta dnevno najbolje ujutro i prije ručka.

Izvor: stvarukusa

Vaš komentar na članak: