24.08.2015 u 11:09 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Majčina dušica ublažava simptome bronhitisa

Zima donosi brojne tegobe, uključujući bronhitis, upalu dušnika ili bronhija. Bronhitis nije opasan za zdravlje i prolazi u razdoblju od nekoliko dana.

majčina-dušica-pixabay

Hronični bronhitis je najčešće posljedica pušenja ili udisanja toksina koji iritiraju disajne puteve. Akutni bronhitis je posljedica gripe. Naime, ako ste ikada patili od gripe, velika je vjerovatnoća da ste patili i od akutnog bronhitisa.

Najčešći simptomi bronhitisa su upaljeno grlo, začepljenost nosa, kratkoća daha, umor i blago povišena tjelesna temperatura.

Majčina dušica se u ljekovite svrhe koristi već hiljadama godina. Drevni Grci su majčinu dušicu koristili kako bi ublažili različite vrste infekcija.

Majčina dušica je djelotvorna za smanjenje iritacije bronhija, ubijanju mikroba koji uzrokuju bronhitis i razređivanju sluzi, čime se olakšava njeno iskašljavanje.

Listići majčine dušice sadrže puno ljekovitih prirodnih spojeva, a od njih je najčešće korišćen timol, sastojak vodica za ispiranje usta i pasti za zube.

Ekstrakt majčine dušice je često sastojak kapi protiv kašlja, sirupa i ljekova za ublažavanje simptoma bronhitisa. Majčina dušica i pepermint u kombinaciji značajno ublažavaju kašalj.

Ne postoje zabilježene negativne interakcije majčine dušice i nekog lijeka i ne postoje kontraindikacije uzimanja majčine dušice tokom trudnoće i dojenja.

Izvor: kucnilekar

Vaš komentar na članak: