27.09.2017 u 20:48 | Recepti, Zdravlje | Komentari

MAGIČNI PRAŠAK: 20 nevjerovatnih namjena sode bikarbone

Treba biti mudar i koristiti jednu stvar za više toga. Važno je da znate šta sve možete koristiti i za koje svrhe. Što se tiče sode bikarbone, nju možete koristiti na različite načine, za čišćenje, kuvanje, osvježavanje, održavanje i još puno toga.

soda-bikarbona

Napravite zubnu pastu

Pomješajte sodu bikarbonu sa tropostotnim hidrogen peroksidom kako biste napravili pastu za zube koja ne sadrži fluor.

Piling za lice

Umjesto da trošite novac na skupe kozmetičke proizvode, napravite sopstveno sredstvo za piling. Pomješajte sodu bikarbonu sa vodom u razmjeri 3:1. Lagano utrljajte kružnim pokretima na kožu i isperite. Ovo sredstvo za piling možete koristiti svakodnevno.

Dezodorans

Stavite malo sode bikarbone ispod pazuha kako biste neutralisali neprijatan miris tijela. Odlična je alternativa za intenzivne dezodoranse.

Kao antacid

Loading...

Soda bikarbona je sigurna i efikasna za ublažavanje gorušice, nadraženog želuca ili želudačne kiseline.

Ugrizi insekata i svrab

Za ugrize insekata pomješajte sodu bikarbonu i vodu i stavite na zahvaćeni dio kože. Kako biste ublažili svrab, protrljajte malo sode bikarbone u rukama i nanesite na kožu nakon kupanja.

Kupka

Dodajte 1/2 šoljice sode bikarbone u svoju kupku kako biste neutralisali kiselinu kože, isprali ulja i osvježili kožu. Vaša koža će biti mekana.

Njega stopala

Stavite 3 kašike sode bikarbone u lavor s toplom vodom, uronite stopala i lagano istrljajte.

Njega ruku

Preskočite intenzivne sapune i nježno protrljajte ruke sodom bikarbonom koja će ukloniti prljavštinu i neutralisati neprijatan miris. Pomješajte sodu bikarbonu i vodu u razmjeri 3:1 ili sa tečnim sapunom. Utrljajte u ruke i isperite.

Čišćenje sunđera

Pomješajte 4 kašike sode bikarbone i 250 ml tople vode. Umočite sunđer u rastvor vode i sode bikarbone.

Poliranje srebra

Pomješajte sodu bikarbonu i vodu u razmjeri 3:1. Smjesu stavite na krpu ili sunđer, i lagano trljajte srebro i isperite vodom.

Očistite kupatilske zavese

Svoje kupatilske zavese za kadu možete očistiti tako da sodu bikarbonu stavite na spužvicu i dobro i istrljate. Isperite i pustite da se suše.

Pranje odjeće

Vaša odjeća će biti još čistija ako u prašak za pranje dodamo 1/2 šoljice sode bikarbone. Bolja pH ravnoteža u mašini znači čišću, svjetliju i svježiju odjeću.

Uklanjanje masnih mrlja

Sodu bikarbonu možete koristiti za uklanjanje mrlja od ulja. Pospite na prljavo mjesto i dobro istrljajte sunđerom ili četkom.

Osvježenje frižidera

Stavite otvorenu kutijicu sa sodom bikarbonom u frižider kako biste neutralisali neprijatne mirise.

Čišćenje daske za sjeckanje

Sodu bikarbonu pospite po drvenoj dasci, istrljajte sunđerom i isperite.

Čišćenje tepiha

Pospite sodu bikarbonu po tepihu. Pustite da tako stoji preko noći ili što je duže moguće. Počistite sodu bikarbonu, a ostatak usisajte.

Čišćenje voća i povrća

Soda bikarbona je siguran način za čišćenje voća i povrća. Pospite malo sode bikarbone, istrljajte čistom krpom i isperite.

Čišćenje mikrotalasne rerne

Mikrotalasnu rernu nemojte čistiti intenzivnim hemikalijama. Na sunđer stavite sodu bikarbonu i istrljajte unutrašnjost mikrotalasne rerne. Isperite toplom vodom.

Svježe cveće

Vaše cvijeće u vazi može duže ostati svježe ako dodamo 1 kašičicu sode bikarbone u vodu u vazi.

Potapanje mahunarki

Kako bi mahunarke bile lakše svarljive, potopite ih u vodu sa malo sode bikarbone.

Izvor: stvarukusa

Vaš komentar na članak: