14.04.2015 u 22:42 | Biljke, Recepti, Zdravlje | Komentari

Ljubičica – više od nježnog ukrasa u vrtu

U razdoblju stare Grčke bila je poznata kao simbol proljeća, vječnog života i ljubavi. Uz nju se još od antičkog doba, zahvaljujući ljekovitim svojstvima, vežu mnoge priče i legende.

Riječ je o mirisnoj ljubičici, (lat. Viola odorata), samonikloj biljci i vjesniku proljeća, koju ste sigurno već otkrili u vašem vrtu ili u obližnjem parku.

Ljubičica cvate u ožujku i travnju, a prepoznatljiva je po nježnim cvjetićima većinom tamnoljubičaste boje i listova srcolikog oblika. I naravno, po neodoljivom, slatkom mirisu.

Ova nježna proljetnica stoljećima je zbog svoje boje bila izvor nadahnuća – grčki vladari su njenu specifičnu boju iskoristili za simbol izvrsnosti i plemenitosti, a kršćanstvo za znak pokore.

ljubičica-pixabay

Ljekovita svojstva mirisne ljubičice

List i cvijet se tisućljećima primjenjuju unutarnje i lokalno zbog svojih protugljivičnih, protuupalnih i antiseptičkih svojstava.

Ljubičica sadrži aktivne tvari od kojih su najznačajniji saponini, glikozid iridin, spojevi salicilne kiseline, gorke tvari, eterično ulje i alkaloid odoratin.

Poznato je da je čaj od ljubičice pouzdana pomoć kod bolesti cijelog dišnog sustava.

Loading...

Može pomoći kod akutnog i kroničnog bronhitisa, astme, emfizema, pneumokonioze, infekcija dišnih putova, simptoma prehlade i gripe, kašlja i promuklosti.

Već u vrijeme antičke Grčke smatralo se da ljubičica ima umirujuće djelovanje te da pomaže u liječenju glavobolja i nesanice.

To je i znanstveno potvrđeno, kad je u biljci kemijskom analizom otkrivena prisutnost salicilne kiseline, jednog od osnovnih sastojaka aspirina koji se koristi i kao analgetik.

Također, u narodnoj medicini mirisna ljubičica je isto tako bila cijenjena zbog svojega djelovanja na sve vrste infekcijskih bolesti.

Cijela biljka pospješuje znojenje, mokrenje i stolicu, te tako blagotvorno djeluje na kožu, probavni i mokraćni sustav. Pridonosi detoksikaciji cijelog organizma.

Ljekovito djelovanje ljubičice

- ublažava infekcije
- pomaže kod glavobolje i migrene
- potiče detoksikaciju organizma
- smanjuje bolove
- ublažava tjeskobu, strah i nesanicu
- pomaže kod bolesti dišnog sustava

Med s ljubičicama za jači imunitet

Kombinacija meda i ljubičica izvrsna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripe te kao pomoć kod infekcija.

Prikupite dvije šalice cvjetova i izmiješajte ih u mikseru s jednom šalicom prirodnog meda i svježe iscijeđenim sokom jednog limuna. Uzimajte dva puta, po jednu žličicu dnevno. Smjesu stavite u staklenku i držite je u hladnjaku.

Ocat s ljubičicama protiv bolova u zglobovima

Ovaj ocat prirodno je sredstvo koje je dobro imati pri ruci ako vas muče bolovi u kostima i zglobovima. Natopite njime tkaninu ili vaticu i iskoristite ga kao oblog koji ćete staviti na bolno mjesto.

Priprema:

Napunite staklenku sa što više cvjetova. Ulijte bijeli vinski ocat i ostavite da se cvjetovi namaču 2-3 tjedna, uz svakodnevno protresanje staklenke. Potom ga procijedite i spremite u hladnjak.

Sirup za olakšavanje bolesti dišnog sustava

Ovaj sirup može vam pomoći kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upaljenog grla. Ublažava upalu, otvara dišne puteve i pomaže u rastvaranju sluzi. Travari ga često propisuju i kod karcinoma pluća i limfoma.

Potrebno vam je 36 gr suhih listova ljubičice, 1,2 l destilirane vode i otprilike 3 l meda. Stavite lišće u posudu od nehrđajućeg čelika ili stakla i prelijte s 1,2 l vode. Ostavite da odstoji preko noći. Sljedećeg jutra stavite posudu na štednjak i neka voda tiho ključa 15 minuta, a zatim procijedite.

Izmjerite količinu preostale tekućine i broj koji se dobili pomnožite s tri, i tako ćete znati točnu količinu meda koju trebati dodati tekućini u posudi.

Potom sve lagano zagrijte kako bi se med rastopio, te smjesom napunite sterilizirane staklenke. Sirup se koristi jednom dnevno, po 1 čajnu žličicu. Pohranite ga na hladnom mjestu i potrošite unutar jedne godine. Jednom otvorenu staklenku čuvajte u hladnjaku.

Ulje od ljubičice za ublažavanje glavobolje i migrene

Kod problema s glavoboljom i migrenom masirajte sljepoočnice pomoću ovog ulja. Za njegovu izradu potrebna vam je jedna šaka svježih cvjetova ljubičice i ½ litre maslinovog ulja. Cvjetove ljubičice prelijte s maslinovim uljem i ostavite ih neka odstoje pet dana. Ulje potom procijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla.

Čaj za smirenje

Narodna medicina čaju od ljubičice pripisuje umirujuće djelovanje.

Blagotvorni sastojci ljubičice čine je prikladnim prirodnim sredstvom za pomoć kod nesanice, umora, stresa, histerije i glavobolje.

U stara vremena, travari su njome liječili lupanje srca povezano s napadima anksioznosti i hipohondriju.

Danas, ovaj čaj ima blagotvorno djelovanje i na smirivanje simptoma astme.

Čaj od ljubičice priprema se od cijele biljke: listova, cvijeta i korijena.

Za 1 šalicu čaja treba vam:

- 2,5 dcl vode
- 2 čajne žličice osušenih i razmrvljenih dijelova ljubičice (list, korijen, cvijet)
- 1 žlica meda

Priprema:

Sušenu ljubičicu prelijte hladnom vodom, stavite na vatru i zagrijte do vrenja. Čaj kuhajte 5 minuta i potom ga procijedite.

Ohladite čaj, zasladite ga medom i pijte dok je mlak, po 1 šalicu, 3 puta dnevno.

Iskoristite je u proljetnim salatama

Listove i cvjetove ljubičice možete jesti sirove ili u kuhanom obliku.

Dodajte ju u proljetnu salatu, grickajte kao mirisnu deliciju, ukrasite njome torte, sladolede…

Berba i sušenje

Cvjetovi, listovi ili čitava biljka bere se u proljeće (ožujak i travanj), dok se korijen iskapa u jesen (listopad do polovine studenog).

Potrebno ju je osušiti u hladu, na prozračnom mjestu.

Nužno je, kao i s drugim biljkama, pripaziti da je berete na području koje nije onečišćeno kemijskim zaštitnim sredstvima ili prometom.

Izvor: alternativa-za-vas

Vaš komentar na članak: