23.09.2016 u 8:21 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Koristimo svakodnevno, a nismo svjesni ni njegovog LIJEKA! Dokaz da je BOG MISLIO NA SVE!

Ljudi su danas skloni raznim tableticama, vitaminima, dodacima ishrani, kao nikada u istoriji. Ponašaju se kao da ono što je stvoreno od Boga, zapravo nije dovoljno za ljudski život, pa nam trebaju i žute i plave i zelene, sve tabletice koje će čovjeku omogućiti život.

persun-pixabay

No istina je zapravo da kupovinom raznih vitamina ne pogoduje sebi nego farmaceutima jer sve što kupujete u tim tableticama, zapravo se potpuno besplatno nalazi svima na dohvat ruke od Boga stvoreno i sigurno, baš onako kako je čovjeku i potrebno. Naš svijet obiluje biljem, travkama i začinima koje su zapravo i lijek za čovjeka a njihova ljekovitost, da nema čovjeka, ne bi imala niti smisla a što nam samo dokazuje tu savršenu kreaciju Božju.

Jedan od apsolutnih predvodnika zdravlja, lijek na dohvat ruke čijom konzumacijom možemo zamijeniti gotovo sve vitaminske tabletice danas je peršun, začin kojeg svi koriste, gotovo svakodnevno. Njegovu primjenu samo treba razgranati a ne ju bazirati isključivo na kuharstvo, već ga koristite u obliku čaja, obloga, tinkture ili pak maske.

Peršun je porijeklom iz mediteranskih zemalja, a od tamo se proširio u sve zemlje južne Evrope. Do kraja srednjeg vijeka peršun se koristio isključivo kao ljekovita biljka, da bi se kasnije kroz istoriju proširio u svim kuhinjama sveta dok je njegova prvobitna misija lIJeka ostala po strani.

Vrvi vitaminima

Peršun je izuzetno ljekovit a poseban jer je cio ljekovit, pa tako njegova ljekovitost osvaja i list i korijen ove biljke. On sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju miristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga grupa uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin.
Peršun vrvi i kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, manganom, bakrom i drugih mikro elemenata koji su važni ako ne i presudni za ljudski organizam a odličan izvor vitamina C, A i K. Eterična ulja, koja sadrži peršun, posebno miristicin, štite od raka, posebno raka pluća, što je potvrđeno u naučnim istraživanjima. Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršun ima hemo-zaštitni efekat, tj.
Neutrališe delovanje hemijskih supstanci, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih. Peršun je i diuretik što znači da pospješuje mokrenje a samim time i izbacivanje toksina iz tijela. Peršunom se može u potpunosti izliječiti anemija jer on je nevjerovatan bogat gvožđem kao i vitaminom C a kojeg u listu ova bilja ima čak više nego limun koji je poznat po vitaminu C.
Osim što peršun regeneriše ljudski organizam i pospješuje krvnu sliku, stari su ga Egipćani još davno koristili kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala pa se tako smatra da je peršun izuzetno ljekovit prilikom upale prostate i upale mokraćnih puteva. Takođe, peršun je dobar i za liječenje reumatizma, gihta te je dobar za regulisanje tjelesne mase. Peršun povoljno djeluje na rad jetre, pa se preporučuje i kod žutice.

Protiv celulita

Šest šaka isjeckanog peršunovog lista kuhajte dva minuta u dvije litre vode. Zatim procijedite i kad je čaj mlak, njime (15 do 30 minuta) masirajte dijelove tijela sa celulitom. Celulitna mesta masirajte (najbolje uveče, pre spavanja) pamučnom krpom natopljenom u peršinov odvar, a zatim krpu natopljenu u peršinov čaj ostavite da stoji preko noći na masiranim mestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i zamotajte suhom pamučnom krpom.

Uklanjanje bora

Dva dekagrama isjeckanog peršunovog lista stavite u dva decilitra hladne vode i poslije 24 sata procijedite. Natopite vatu dobijenom tečnošću i lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite da se osuši, bez brisanja. Liječenje ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata. Što ranije započnete ublažavati bore peršinovom vodom, učinak će biti bolji. Kod zapuštenih bora neće vam pomoći ni kilogrami peršuna ni litre tečnosti u kojoj se on močio.

Za natečene kapke

Dva dekagrama sitno isjeckana peršinova lista prelijte jednim decilitrom proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i uveče stavljajte obloge (pamučnu krpu natopljenu u čaj) od tog peršinova odvara pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.

Izvor: aura

Vaš komentar na članak: