24.04.2016 u 21:37 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Koprivom protiv alergija

Kopriva je poznata da izuzetno čisti i obnavlja krv. Upravo zato se koristi kod raznih anemija, slabokrvnosti, ali i alergija.

sirup-kopriva

Ne mogu tvrditi da se time može izliječiti alergija, ali je sigurno da vam itekako može pomoći u to razdoblju. Upravo počinje intenzivno doba peludnih alergija, a istovremeno je i doba kada je ova biljka u punom zamahu. Kao da vam priroda u pravom trenutku nudi svoje rješenje. Livade su prepune mlade koprive kojoj se ne može odoljeti. Nikada ne propustim ovu priliku. S obzirom da i mene muči peludna alergija, obavezno se opskrbim mladim vršcima ove biljke. Vrškovi se uvijek obnavljaju, pa me tako ne muči savjest da nešto uništavam u prirodi.

Ovu kuru s koprivama trebate početi što ranije da uhvatite zamah prije nego počne razdoblje alergije. Čaj od koprive trebate piti barem 3 šalice i trebate biti uporni. Uvijek je efektnije piti po malo. Čaj od koprive nosim i na posao. U ovom razdoblju, jednostavno se ne odvajam od tog čaja. Simptomi su mi lakši, a kopriva diže opće stanje organizma što je od velike važnosti za alergičare. Osjećam se bolje i nekako čim počnu simptomi uhvatim se za šalicu koprive.

Nisam među onima koji pribjegavaju tabletama. Problem alergija nisu simptomi nego slabost organizma. Priroda sigurno nudi rješenja…

Zalihu kopriva napravim i za zimu. Kada sušite biljke, ne perete ih nego ih samo sitno narežete. Kopriva se brzo osuši i spremite je u, po mogućnosti, tamne staklenke.

čaj od koprive

Koprivu samo oparite prokuhanom vodom i pustite par minuta da odstoji. Nakon toga procijedite i pijete. Obično pijem ovaj čaj bez ikakvih dodataka i smatram ga vrlo ukusnim. Uvijek preferiram svježu biljku. U tom slučaju koristite duplo veću količinu nego kod sušene koprive. Doba je koprive i koji napitak može biti bolji od ovog čaja…

Izvor: gazdarica

Vaš komentar na članak: