28.10.2014 u 22:20 | Voće i povrće, Zdravlje | Komentari

Kako se riješiti neprijatnog osjećaja: 14 namirnica koje mogu riješiti problem nadutosti

Mnogo se priča o hrani koju trebate izbjegavati, pa nije loše podsjetiti se na namirnice koji smijete jesti gotov uvijek i koje imaju blagotvoran uticaj na rad cijelog organizma, posebno na rad crijeva. Uz njih ćete moći da zakopčate omiljene farmerke i jednostavno – osjećati se lagano.

Povrce-zeleno

Narandža i lubenica

Jedna je dostupna ovih dana, a druga u proljeće i ljeto – ovo voće bogato vodom je dobro za naš organizam jer čisti toksine iz tijela. Lubenica ima oko 92% vode, a narandže između 80 i 90%.

Jogurt

O jogurtu kao zdravoj namirnici se, u zadnje vrijeme posebno, govori jako mnogo. Osim što je bogat vodom, jogurt podstiče nastanak dobrih bakterija u želucu koje ubrzavaju probavu i čiste organizam.

Žitarice

Loading...

Zobene pahuljice i druge vrste žitarice bogate su vlaknima koje ubrzavaju rad crijeva. 25 grama žitarica na dan je dovoljno, ali budite pažljivi sa količinom jer biste mogli postići sasvim suprotan efekat ako prejterate sa unosom ovih namirnica – naduti se!

Bijeli luk

Iako nekima i nije baš drag, bijeli luk bi trebao biti vaš prijatelj – izrazito je zdrav jer pomaže pri smanjenju masnoća u jetri čiji je glavni zadatak otpuštanje otrovnih materija iz tijela. Plus, može smanjiti loš holesterol.

Jagode i borovnice

Ovo voće, osim što je uksuno, bogato je zdravim vlaknima koja pomažu radu crijeva. Zato, ako ih se dočepate slobodno ih grickajte.

Grejpfrut

Osim što je većim dijelom sastavljen od vode – 90%, grejp sadrži i enzime koji ubrzavaju sagorjevanje masnoća. Čisti i uopšte pomaže u radu crijeva.

Goveđa supa

Možda je niste očekivali na ovoj lisit, ali znajte da je goveđa supa, krem ili bistra, dobar savezniku u rješenju problema nadutosti.

Salata i špinat

Ovo povrće sadrži dosta vitamina, minerala i vlakana i izrazito je djelotvorno kod problema zatvora. Plus, povrće sa zelenim lišćem, kao što je špinat, pomaže u mentalnim sposobnostima.

Nana i đumbir

Osim što umiruju tijelo, razni prerađeni oblici ovih biljaka efikasni su po pitanju smanjivanja gasova u tijelu, pa na taj način sprječavaju nadutost.

Chilli paprike

Pored toga što su ukusan začin, čili paprike smanjuju visok krvni pritisak i u sebi sadrže kapsaicin, sastojak koji ubrzava metabolizam.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: