12.08.2017 u 7:22 | Kućni savjeti, Zdravlje | Komentari

Kada je vani više od 30 stepeni ovo nipošto ne jedite! Možete lako završiti u bolnici

Trebate paziti kakve namirnice jedete, pogotovo u ove vruće ljetne dane jer se sada hrana mnogo brže kvari. Hranu čuvajte u firižideru i na hladnijim mjestima kako se ne bi pokvarila. Ljeti je velika mogućnost da dobijete neku crijevnu infekciju, a jedna od najčešćih jeste salmonela.

temperatura

Preporučuje se da dobro pazite šta konzumirate i da konzumirate svježe namirnice. Ne kupujte po kioscima i nemojte jesti hranu koju ste dugo čuvali u torbama ili toplom mjestu, hranu koju ste sami napravili kod kuće jer njen rok trajanja je dosta kraći.

Možete dobiti crijevnu infekciju i dovesti se u opasnost. Ove godine je već više od 20 slučajeva prijavljeno oboljelih od salmoneloze, a uzrok je upravo ovo gore navedeno.

Namirnice iskoristite u što kraćem roku jer ni u frižideru ne može stojati otvorena više od 2-3 dana. Perite ruke redovno jer prljavim rukama također možete zaraziti. Simptomi crijevne infekcije su: proliv, mučnina, povraćanje, glavobolja, povišena temperatura.

Ono što ćemo vam još savjetovati jeste da dok su viskoke temperature, ne izlazite puno vani već da to radite kad zahladni. Također, ne mijenjajte naglo temperaturu tj. ne izlazite naglo iz klimatizovanog prostora u topao i obrnuto.

Nemojte da vam bude velika temperaturna razlika, već klimu normalno podesite i polako se prilagođavajte novim temperaturama i mijenjanju prostorije. Kako ne biste dobili toplotni udar.

Izvor: megagiga

Vaš komentar na članak: