22.10.2014 u 22:31 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Jedan smiruje, a drugi je čudo među čajevima: Dobri razlozi za čaj od nane i zeleni čaj svaki dan!

Tokom zime slušaćete i, nadamo se, čitati mnogo o dobrobiti čajeva, jer upravo nam oni trebaju biti među prvim saveznicima u borbi protiv prehlade, gripe i drugih tjelesnih tegoba, ali i u borbi za zdrav i ugodan život, bez obzira na vremenske uslove. Donosimo vam nekoliko zdravih razloga zašto svaki dan posegnuti za čajem od nane ili moćnim i sve popularnijim – zelenim čajem!

Caj-od-nane

Menta umiruje

Osim što ima prijatan miris i ukus, jedan od najpopularnijih čajeva na našem području riznica je zdravlja i dobro će vas ugrijati u zimskim danima. Osim što je vrlo djelotvoran u borbi protiv prehlade, čaj od mente pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i crijeva. Blagotvorno djeluje i na nervni sistem pa se zato preporučuje razdražljivim i anksioznim osobama, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine koje su posljedica uznemirenosti.

Zeleni čaj – najzdraviji čaj

O zelenom čaju čuli ste jako mnogo pozitivnog, posebno u posljednje vrijeme kada su se istraživači i naučnici zaljubili u čudesne moći ovog napitka. Ovaj čaj porijeklom iz Kine ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i vena, karcinoma i brojnih drugih hroničnih oboljenja. Dobar je za pamćenje, a nauka kaže da je čak i superheroj među čajevima u borbi protiv gotovo svih vrsta raka probavnog trakta. Jednostavno, stručnjaci ga, očito iz mnogo razloga, smatraju najzdravijim čajem na svijetu!

Kako pripremiti zeleni čaj

Važno je naglasiti da se priprema zelenih čajeva razlikuje od pripreme ostalih čajeva. Naime vodu koja je proključala skinite sa vatre i ostavite dva do tri minuta kako bi joj temperatura pala na 80°C, a zatim prelijte čaj. Ostavite čaj da odstoji do tri minuta, procijedite i servirajte. Na ovaj način se sačuvaju svi vrijedni sastojci zelenog čaja.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: