02.05.2015 u 9:41 | Zdravlje | Komentari

Izvor mladosti, ljepote i zdravlja – “Crveni dijamanti”: Ovu moćnu namirnicu morate da probate!

Imaju više vitamina C od naranče, više beta-karotena od mrkve, više željeza od špinata ili prosječnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari. Riječ je o goji bobicama tisućljećima poznatim u tradicionalnoj tibetanskoj medicini,koje su tek nedavno našle put do zapadnih tržišta.

PHOTO:flickr/Antonio Tajuelo

PHOTO:flickr/Antonio Tajuelo

Riječ je o plodu grmolike biljke Lycium barbarum koja potječe iz tibetanskih predjela gdje je smatraju svetom biljkom i konzumiraju već više od tri tisuće godina. Stručnjaci se slažu da kao prirodan dodatak prehrani pridonose dobrobiti cijelog organizma.

Nazivaju ih crvenim dijamantima, jednom od najmoćnijih biljaka na svijetu, sretnim bobicama ili vučjim bobicama. Okus im je blago slatkast, a oblikom i teksturom podsjećaju na grožđice. Beru se nježnom trešnjom grma, nakon čega se najčešće suše i pripremaju za konzumaciju.

Goji bobice posljednjih su godina na zapadu uvrštene u kategoriju superhrane, ponajviše zahvaljujući rezultatima američke ljestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koju su razvili stručnjaci na američkim Nacionalnim institutima za zdravlje (National Institutes of Health) za mjerenje antioksidativne vrijednosti hrane i dodataka prehrani. Izravna povezanost između zdravstvenih blagodati namirnica i njihovih vrijednosti prema ljestvici ORAC nije potvrđena. Međutim, vjeruje se da će namirnice koje su smještene više na ljestvici učinkovitije neutralizirati slobodne radikale što će, prema teorijama o slobodnim radikalima i starenju, usporiti procese koji mogu doprinijeti pojavi bolesti i stanja povezanih sa starenjem.

Pojedini nutricionisti tvrde i da su goji bobice sljedeći izvor mladosti, a u Aziji ih već konzumiraju generacijama u vjeri da će tako živjeti dulje. U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, povećanju plodnosti i promociji dugovječnosti. Za svoja svojstva mogu zahvaliti činjenici da su bogate antioksidansima, osobito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta-karoten i zeaksantin koji ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja akularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i sljepoće kod osoba starijih od 65 godina. Stručnjaci tvrde i da su jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od naranče, više beta-karotena od mrkve, više željeza od špinata ili prosječnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari.

Brojni su oni koji goji bobice konzumiraju u cilju pomoći u tretiranju brojnih zdravstvenih tegoba i stanja, osobito onih povezanih sa starenjem. Neka istraživanja pokazuju da mogu spriječiti rast tumorskih stanica, osobito kod raka testisa, kao i da pomažu u suzbijanju nuspojava kemoterapija te u borbi protiv autoimunih bolesti. Koriste se kod zaštite ključnih organa, osobito jetre i bubrega, detoksikacije organizma te jačanje metaboličkih aktivnosti i poboljšanje probave. Zapažena je njihova uloga i kod tretiranja Alzheimerove bolesti, problema s pamćenjem, glavobolje, depresije povezane s prehranom, vrtoglavice, stresa, tjeskobe te poboljšanja koncentracije. Jačaju imunitet, kosu i nokte, podižu razinu energije, jačaju cirkulaciju i smanjuju kronični ili akutni umor. Pomažu kod poboljšanja vida, povećanja spolne želje i muške plodnosti, a povoljno djeluju na razinu glukoze u krvi i kolesterola. Olakšavaju tegobe uslijed upala i bolova u zglobovima i mišićima te bolova u leđima, kao i kod kroničnog suhog kašlja, infekcija respiratornog sustava i astme. Kako konzumacija goji bobica smanjuje želju za slatkim jelima i namirnicama, pomažu i kod mršavljenja. Bitno je napomenuti da se osobama koje uzimaju lijekove povezane s dijabetesom, regulacijom krvnog tlaka ili zgrušavanjem krvi preporuča da se prije konzumacija bobica savjetuju sa svojim liječnikom.

Na našem su tržištu dostupne suhe goji bobice, a načini njihove konzumacije su brojni. Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamjena za brojne grickalice, mogu se konzumirati kao dodatak žitnim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom, kao dodatak juhama ili čajevima, samljevene u ukusan napitak te u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima.

Među poklonicima goji bobica su i brojne poznate osobe poput Madonne, Elizabeth Hurley i Mische Barton, koje su izjavile da ih redovito konzumiraju zbog njihovih brojnih dragocjenih svojstava.

Izvor: tportal

Vaš komentar na članak: