16.12.2015 u 23:26 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Iznenadićete se: Bijeli luk riješava ove probleme

Pored toga što je odličan dodatak svakom jelu zbog specifičnosti svog mirisa i ukusa, bijeli luk je savršen borac protiv mnogih bolesti i tegoba. Poznato je da ubija bakterije, jača imuni sistem ali manje je poznato da riješava i ove probleme.

bijeli-luk-pixabay

Podstiče rast kose

Ako imate tanku kosu ili problem sa opadanjem iste, bijeli luk je rješenje za vas. Alicin koga bijeli luk u sebi ima dosta, stimuliše rast kose. Isjeckajte bijeli luk sitno, pomiješajte sa maslinovim uljem i utrljajte u korijen kose. Ostavite da odstoji desetak minuta i nakon toga operite kosu. Prije ovog tretmana ipak konsultujte dermatologa posebno ako imate osjetljivu kožu glave.

Sprečava prehladu

Isti antioksidansi koji pomažu u čišćenju kože, pomaži i u jačanju imuniteta. Da bi ste spriječili pojavu prehlada ili se izliječili od postojaće u šolju ključale vode stavite malo isjeckalog bijelog luka i ostavite da se prohladi. Kada se prohladilo, procijedite i u vodu dodajte malo meda ili đumbira da bi ste pojačali ukus.

Riješava problem atletskog stopala

Bijeli luk efikasno utiče na rješavanje problem atletskog stopala. Svako veče prije spavanja operite noge u mlakoj vodi u koju ste dodali izgnječen bijeli luk.

Liječi herpes

Tanko isjecite bijeli luk na listiće i nanesite na mjesto zahvaćeno herpesom. Ostavite da djeluje 10 minuta nakog toga ga sklonite i mjesto gde ste ga nanijeli isperite mlakom vodom. Proces ponovite pet puta u toku dana. Ako se radi o velikom herpesu, tretman radite dva dana.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: