03.12.2017 u 10:23 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo zašto nikada ne biste trebali spavati da desnoj strani! (VIDEO)

Vjerovatno nikada o tome niste razmišljali, ali na desnoj strani nikako ne bi trebalo da spavate, o čemu je detaljnije dr Džon Dulard pričao na svom Jutjub kanalu. Objavivši preko 200 snimaka, doktor je dao dosta savjeta kako da poboljšati svoje zdravlje.

spavanje-690x480

Svi znaju da je zdrav i dubok veoma važan za zdravlje. Nakon nemirne noći, tražimo uzroke u lošoj posteljini ili starom krevetu, a rješenje je očito. Dr Dulard navodi da položaj u kome spavamo značajno utiče na cjelokupno stanje organizma, probavu, pa čak i ten.

Spavanje na desnoj strani može značajno uticati na vaše zdravlje, pa je spavanje na lijevoj daleko zdravije! Uzrok je u vama: Tokom jela želudac vam je blizu sredine tijela, ali tokom spavanja, on naginje ka desnoj strani.

Ukoliko ste, neposredno prije spavanja, nešto jeli, vrlo je vjerovatno da će doći do pojave, poznate pod nazivom gorušica (gastritis).

Loading...

Ako spavate na lijevoj strani tijela, tada će se želudac (i njegov sadržaj) naći ispod jednjaka. Međutim, ukoliko se u toku sna okrenete na desnu stranu, želudac će se naći iznad jednjaka. Dakle, želudačna kiselina lakše će preći iz želuca u jednjak i uzrokovati gorušicu.

Ali, to nije sve! Pored toga, čak se i trudnicama savjetuje spavanje na lijevoj strani, jer time smanjuju rizik od pojave mrtvorođenčeta. Spavanjem na lijevoj strani, potpomaže se proces bržeg prolaska ostataka hrane kroz crijeva.

Takođe, položaj aorte prilikom spavanja lijevoj strani za posljedicu ima bolju cirkulaciju krvi od srca ka svim dijelovima tijela, pa čak i onim najudaljenijim, kao što su stopala, koja vam noću često budu hladna (sada pretpostavljate i zašto).

Osim toga, olakšava se rad slezine, koja se takođe nalazi na lijevoj strani tijela i ima funkciju ”filtera krvi”.

U ovom slučaju, krv brže dospijeva do slezine, prečišćava se i dalje se transportuje kroz tijelo.

Pogledajte video:

Izvor: srbijadanas

Vaš komentar na članak: