29.03.2017 u 9:03 | Zdravlje | Komentari

DOK NIJE KASNO: Pet promjena na tijelu zbog kojih morate HITNO posjetiti doktora!

Ponekad naizgled bezopasni simptomi, poput nadutosti ili trnaca u prstima, mogu upućivati na ozbiljniji zdravstveni problem. Odlazak liječniku može spasiti život!

doktor-pixabay

Važno je da na vrijeme reagirate i simptome prijavite liječniku opće prakse koji će vas, prema kliničkoj slici, uputiti na daljnju specijalističku obradu. Iznenadni i nagli gubitak kilograma bez da ste promijenili prehrambene navike ili se intenzivnije započeli baviti tjelovježbom pri vrhu je simptoma koje nikako se smijete zanemariti. 

- Trebali biste registrirati koliki je gubitak kilograma i u kojem vremenu. Ovdje svakako treba provjeriti rad štitne žlijezde, obaviti osnovni fizikalni pregled, krvnu sliku te dobiti uvid u trenutačno stanje organizma i vidjeti koja je podloga gubitka kilograma – objašnjava nam dr. med. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Za žene je posebno opasno krvarenje poslije menopauze. Ginekolog bi vas u ovom slučaju trebao poslati na ultrazvuk ili uputiti specijalistu kako bi se isključila mogućnost tumora ili zadebljanje materične sluznice, tzv. hiperplazija endometrije.
I stalno krvarenje, ovisno o lokalizaciji krvarenja, ozbiljan je simptom koji nikako ne smijemo zanemariti.

Loading...

- Na primjer, krv u urinu može govoriti o tumorskom procesu u mokraćnom sustavu, krv iz bradavice dojke može govoriti o raku dojke, a kod žena obilno i nepravilno krvarenje također treba registrirati i javiti se liječniku – naglašava Neda Ferenčić. 

Dugotrajno bolno grlo je simptom koji se često može povezati s promuklošću i kašljem koji su konstantni te vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima, a nisu posljedica prehlade ili alergije. I to zahtijeva što brži posjet liječniku kako bi se na vrijeme uklonila ili potvrdila sumnja na tumorsku promjenu u grlu. A kod svake, pa i najmanje promjene na vašim madežima treba se obratiti izabranom liječniku koji će vas uputiti dermatovenerologu. Uvijek se temeljito gleda promjena veličine, boje, izbočenja madeža i promjena na samim rubovima.

- Dermatovenerolog će prvo pogledati madež fizikalnim pregledom, a kod bilo kakve sumnje i aparatom dermatoskopom. Za melanom (rak kože) izuzetno je bitno što ranije otkrivanje jer je to vrlo važno za izlječenje – zaključuje dr. Nela Ferenčić Vrban.

Top 5 promjena na tijelu zbog kojih odmah trebate otići na pregled

  • Izrasline/kvržice Svaki limfni čvor veći od 1 cm koji može, ali i ne mora biti bolan, a javlja se najčešće u pregibima (pazušna jama, prepone), zahtijeva pregled liječnika. I tvrde izrasline na dojci znak su za uzbunu.
  • Promuklost i kašalj Uzroci kroničnog kašlja mogu biti kronični bronhitis, postnazalni iscjedak, posljedica infekcije dišnog sustava. Kod tumora grla simptomi se kombiniraju s mršavljenjem i noćnim znojenjem.
  • Veća promjena probavnih navika Zabrinutost se treba javiti kad dođe do odstupanja od svakodnevnih navika. Kronični proljev, kao i opstipacija, zahtijevaju, uz fizikalni pregled, i snimku abdomena te kolonoskopiju.
  • Smetnje mokrenja Kod učestalog mokrenja, peckanja, svrbeži te krvi u mokraći pregledom se mora isključiti upalni proces te isključiti intolerancija na glukozu, a daljnjim pretragama i mogući tumorski proces.
  • Bol Perzistirajuća bol koja se ne povezuje uz ozljede ili upale, a kod žena predmenstrualni – menstrualni sindrom svakako zahtijeva pregled kod liječnika. Bitno je i  koliko bol traje te kako se širi, kaže dr. Ferenčić.

Lomljivi nokti

Nokti mogu ocrtavati puno o našem zdravlju i trenutačnoj prehrani te pokazati jesmo li anemični. Primijetite li da se nokti počinju uvijati prema jagodici prsta, možda biste mogli imati problema sa srcem ili disanjem, kažu stručnjaci.

Trnci u prstima

Jedan od mogućih uzroka trnjenja prstiju je i reumatoidni artritis, no treba znati da zapravo sve što ometa živčani impuls iz vratne kralježnice može uzrokovati trnjenje ili gubitak osjeta. Mogući uzroci su i dijabetes, nedostatak B12 vitamina ili problemi sa štitnjačom.

Vrtoglavica

Vrtoglavica često može biti vrlo nejasan simptom koji mnogi ignoriraju. Može upozoravati na probleme srednjeg uha ili čak osteoartritis u vratu, a ako uz vrtoglavice osjećate i lupanje srca te zadihanost, moguće su srčane bolesti.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: