18.04.2016 u 22:10 | Biljke, Zdravlje | Komentari

BOG JE MISLIO NA SVE: Ovaj korijen kojeg čak i ne gledamo, nevjerojatno je ljekovit!

Kada je Bog stvarao ovaj svijet, stvorio je i čičak. Neugledni korijan iz kojega se rađa divan cvijet. Mnogima taj korijen ide čak i na živce jer se ljepi na odječu, pa ga čupaju bacaju ili najčešće niti ne gladaju.

čičak-pixabay

No Bog ga nije stvorio da nam smeta, već da ispuni svoju svrhu i pomogne čovjeku. Čičak potječe iz Azije, ali je rasprostranjen i po Sjevernoj Americi i Europi. U Hrvatskoj spada među najrasprostranjenije korove. Može ga se naći na neobrađenim poljima, uz ceste, potoke i rijeke.

Ljekovita svojstva čička prepoznata su za mnoge bolesti i tegobe: upale usne šupljine, za smirenje kašlja, kod oteklina limfnih žlijezda na vratu, za stvaranje bijelih krvnih zrnaca, pri poticanju apetita i bolju probavu, za bolji rad mjehura i bubrega, za dezinfekciju kože.

On djeluje protuotrovno i dezinficira cijeli organizam. Liječi sve vrste čireva, skrofula, gihta, zastarjelih reumatskih bolesti, vodenih bolesti i kod trovanja živom. On je vrlo dobar borac protiv svih osipa, bolesti usne šupljine, ranica, lišajeva, ekcema, gnojnih rana ali i kod upale želuca, i protiv bolne reume. Ljudi ga od davnina koriste gotovo za sve vrste što vanjskih što unutrašnjih oboljenja a dobar je i za rast te obnavljanje kose.

Loading...

Svjedočanstva o ljekovitom čičku govore samo najbolje, mnogima je pomogao a svi dijelovi ovog korijena su ljekoviti, od sjemena do cvijeta.

Kod kuće možete napraviti nekoliko pripravaka od čička koji će pomoći vašem zdravlju:
Čaj od čička se sprema tako da usitnjeni korijen prelijete kipućom vodom i ostavite da se lagano kuha 3 minute. Kada je skuhan, čaj ostavite 10-15 minuta da odstoji. Pijte ga zaslađenog medom nekoliko puta dnevno ili ga koristite za obloge.

Ulje od čička napravite tako da svježi korijen prelijete čistim alkoholom i ostavite u zatvorenoj posudi da odstoji 15-ak dana. U mješavinu dodajte maslinovo ulje, te sve ostavite prekriveno gazom da stoji još 4 tjedna. Alkohol će s vremenom ishlapiti, te smjesu nakon toga procijedite i čuvajte na hladnom mjestu.

Čičak možete koristiti i kao losion za kosu. Svježi korijen prelijte kipućom vodom i kuhajte 10-ak minuta. Nakon kuhanja dodajte jabučni ocat i narezani crveni luk. Ostavite tako da odstoji cijeli dan, a kasnije procijedite. Ovaj losion nanesite na glavu i pustite da stoji sat vremena, nakon toga isperite. Ovaj postupak ponavljajte dokle god je potrebno.

Nadamo se da će te od sada malo drugačije promatrati čičak, to vječno “smetalo” naših dvorišta.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: