08.01.2017 u 12:39 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, riješićete se ove 4 bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

Soda-bikarbona-pixabay

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti ste da preventivno djelujete na pojavu bolesti, pospješite sopstvenu energiju, ubrzate metabolizam ili izliječite bolestan želudac, piše “Bašta Balkana“…

Poznavaoci značaja sode bikarbone naveli su čak 77 njenih korisnih osobina koje mogu da se naširoko primjene u zdravlju, ljepoti ili u domaćinstvu. Nije nikakva novost da konzumiranje sode bikarbone može značajno poboljšati opšte zdravstveno stanje, a kada je u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima, njena moć se čak može i povećati.

Navešćemo četiri primjene sode bikarbone i napitke na njenoj bazi, koje možete napraviti sami kod kuće i tako na potpuno prirodan način riješiti se nekoliko zdravstvenih tegoba.

Loading...

Soda bikarbona kao preventiva

Ovo je i najjednostavnija primjena sode bikarbone, kada se njen prah pomiješa sa običnom pijaćom vodom. Napitak u kojem su pomiješani voda i soda bikarbona nastaje kada se dvije kašike sode sipaju u čašu vode. Ovu mješavinu potrebno je popiti u roku od sat vremena i ponoviti postupak 3 puta dnevno.

Obična voda zamućena sodom bikarbonom ne liječi nijednu specifičnu bolest, ali je preventiva mnogim oboljenjima.

Treba se truditi da telo ostane u alkalnom stanju, a soda bikarbona može pomoći uravnotežavanju nivoa pH u tijelu, što će spriječiti mnoge bolesti, pa i one najteže, jer je previše kiseline u tijelu jedan od vodećih uzroka brojnih bolesti.

Ukoliko imate gorušicu ili druge probavne probleme, pola kašičice sode bikarbone rastvoriti u pola šolje vode, pa to popiti jedan sat poslije svakog obroka.

Soda bikarbona kao energetsko piće

Soda bikarbona može da djeluje i kao podrška telesnoj energiji tokom fizičkog napora ili vježbanja u teretani, jer pomaže da se umanji kiselost koja se proizvodi u mišićima dok se trenira. Za ovo piće potrebno je 7 šolja kokosove vode, koju treba zagrijati, pa u nju sipati 1/4 kašičice sode bikarbone. U ovaj rastvor sipati 1/2 šolje soka od limuna, 1/4 šolje meda i 1/2 šolje morske soli.

Mješavinu sipati u staklenu teglu i čuvati je u frižideru. Uz upotrebu tokom vježbanja, ovo energetsko piće može potrajati sedam dana.

Soda bikarbona i zeleni čaj za bolji metabolizam

Ovaj napitak će ubrzati metabolizam, a time i pomoći smanjenju tjelesne težine. Primarna jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju, kao što su katehin, teanin i kofein, dokazano sagorijevaju masti u tijelu, dok dodatak sode bikarbone daje podršku gubljenju viška masti, jer se u kiseloj sredini one ne mogu dobro sagorijeti.

Napitak se pravi tako što se 1/4 kašičice sode bikarbone doda u šolju pripremljenog zelenog čaja, a pije bar jednom dnevno.

Soda bikarbona za bolest želuca

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je oboljenje digestivnog sistema koje je uzrokovano vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak, a soda bikarbona je odlična za tretiranje ovog problema. Pomiješati 1/4 kašičice sode bikarbone sa 2 kašike jabukovog sirćeta u šolji vode. Piti po potrebi.

Izvor: bastabalkana

Vaš komentar na članak: