06.04.2016 u 7:37 | Biljke, Zdravlje | Komentari

5 čestih tegoba kod kojih pomaže CRNI LUK

Bijeli luk se možda smatra prirodnim antibiotikom broj 1, međutim, ni crni luk ne treba potcenjivati. Uopšte! Stručnjaci se slažu da postoje neke bolesti i stanja koja možete izliječiti samo crnim lukom, bez upotrebe drugih lijekova. Evo pet žestokih razloga zbog kojih treba uvijek da ga imate u špajzu.

luk-pixabay

Bijeli luk je i hrana i lijek, to svi dobro znamo, a kad vidite koliko je tek crni luk dobar i koristan, iznenadićete se!

Zapušene uši
Stvaranje cerumena u uhu štiti ga od infekcija, ali ako ga je previše, uši mogu da se zapuše, pa čak i da bole. E sad, čujte ovo: luk skuvajte, jedno rebro stavite u uho, samo nemojte da gurate duboko u ušni kanal. Prenoćite sa lukom u uhu. Njegovi sokovi će razmekšati cerumen, a vi ćete ga ukloniti bez imalo muke.

Opekotine
Ako je pečenje, kuvanje ili peglanje deo vaše svakodnevice, onda sigurno znate šta su opekotine. Prepolovite luk, stavite ga na opekotinu i bol će nestati.

Ubod ose ili pčele
Ukoliko ste alergični, ubod ose ili pčele može da bude ozbiljno opasan. Zato, ukoliko vam se to desi, pokušajte da ostanete mirni, nemojte da paničite. Probajte da izvadite žaoku ili dajte nekom da to uradi umjesto vas. Mjesto uboda nemojte da pritiskate, samo izblendirajte jedan luk, pa ga nježno prislonite na mjesto uboda. Otok će nestati.

Visoka temperatura
Sigurno se sjećate kad ste bili mali kako vam je baka gurala luk u čarape kad ste bili bolesni? Da, to je odličan prirodan način da skinete temperaturu. Probajte sljedeći put! Sljedeći put? Ups… Nadamo se da se da ipak nećete :)

Detoksikacija
Najbolje smo ostavili za kraj. Sirovi crni luk odličan je saveznik u izbacivanju otrova iz organizma, a sigurni smo da je detoksikacija crnim lukom i najjeftinija. Kako je proljeće počelo, nema razloga da ne probate!

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: