04.10.2014 u 19:41 | Voće i povrće | Komentari

Jedite ih i riješit ćete se otrova iz organizma za tili čas

Uključite u prehranu takozvane čistače i ljekovito bilje što je više moguće. Već nakon pet dana osjetit ćete koristi. Što više ovih namirnica, to bolje!

download (2)

Rotkvice

Rotkvice povećavaju protok žuči, pomažu u održavanju zdravog žučnog mjehura i jetre, te poboljšavaju probavu. Pola šalice tanko narezane rotkvice dodajte u omiljenu salatu. Možete dodati i umak i dobili ste međuobrok, predlaže Katherine Matutina, savjetnica za zdravu prehranu..

Kurkuma (indijski šafran)

Loading...

Tradicionalna indijska i kineska kultura smatraju da je ova biljka iznimno ljekovita. Nedavno provedene studije potvrdile su antioksidativni i protuupalni učinak u tijelu. Pomaže jetri da se riješi štetnih spojeva. Antioksidansi imaju ulogu u borbi protiv oštećenih stanica koje se s godinama nakupljaju. Jedna žlica ovog praha je posve dovoljna, tvrdi Ashley Paulson, wellness trenerica i instruktorica joge.

Limun

Mnogi podcjenjuju sposobnost limuna koji pridonosi zdravoj probavi i eliminaciji štetnih tvari. Neki travari i nutricionisti smatraju da opor okus limuna potiče protok žuči i pomaže u probavnom procesu. Kora limuna i limete također djeluju kao antioksidansi i pomažu u izbacivanju otrova iz organizma. Evo jednostavnog načina kako ćete unijeti citruse u liječenje. Iscijedite limun i pomiješajte ga s vodom te popijte. A time možete zaliti primjerice i pečenje.

Korijander

Dva u jedan. Na bolje zdravlje utječe i sjeme i lišće ove biljke. Sjeme regulira probavu i pomaže u održavanju normalne razine kolesterola. Lišće pomaže u detoksikaciji teških metala iz organizma (poput žive i olova). Šaka korijandera u salati ili u predjelu učinit će mnogo za vaše zdravlje.

Kiseli kupus

Ovaj fermentirani kupus ima blagotvornu dozu ‘dobrih’ bakterija koje se nazivaju probioticima. Probiotici su osobito važni za zdravlje probavnog trakta.

‘Naša su crijeva stanište trilijuna bakterija koje utječu na probavu i imunitet. Bez korisne flore probavni proces može biti ugrožen i dovesti do stvaranja plinova, nadutosti i zatvora. Zatvor može dovesti do nakupljanja toksičnih otpada u crijevima i krvotoku, što kod nekih može povećati rizik za dobivanje raka’, kaže Paulson. Dodavanje samo pola šalice fermentiranih namirnica, poput kiselog kupusa, osigurat će da se crijeva opskrbe probioticima koji reguliraju optimalnu probavu.

Češnjak

Sigurno ste već čuli da češnjak jača imunitet i štiti srce, ali njegovi sumporni spojevi imaju i važnu ulogu u čišćenju organizma od otrova. Jetra je zadužena za neutraliziranje otrova sa sumporom. Dodavanje namirnica bogatih sumporom, poput češnjaka, ubrzat će ovaj proces. Preporuča se dva do tri češnja po obroku. I ne zaboravite gumu za žvakanje.

Artičoke

Vanjski listovi i ‘srce’ ove biljke pomažu jetri. U knjizi The Encyclopedia of Healing Foods Michael Murray navodi da artičoke promiču protok žuči i masnoća iz jetre. Uloga žuči je da emulzira masti i prenosi otrove iz jetre u tanko crijevo. Dodajte jednu artičoku u salatu. Možete ih poslužiti i kao prilog glavnom jelu ili predjelo.

Sjemenke lana

Pune su hranjivih tvari i pomažu pri unutarnjem čišćenju organizma. Ova mala sjemenka puna je vlakana, a mnogi se nutricionisti slažu da je jedan od ključnih elemenata koji brani organizam od brojnih bolesti. Sadrži i topiva i netopiva vlakna zbog čega je izvrsna za rad crijeva te smanjuje apsorpciju kolesterola. Dodajte nekoliko žličica lana jutarnjem frapeu, jogurtu ili zobenim pahuljicama.

Jabuke

Jabuke su zdrava namirnica koju možete konzumirati tijekom cijele godine, a posebno je učinkovita u dijetama za detoksikaciju. ‘One su pune vlakana, osobito pektina, koji pomaže u čišćenju probavnog trakta. Pektin pomaže da se riješite svih nagomilanih toksina i ostataka hrane koje niste probavili. Važno je koristiti više vrsta vlakana u dnevnoj prehrani kako bi probava bila što bolja”, kaže Matutina.

Cikla

Može se pripremati na žaru, pari ili kuhati. Sadrži biljne pigmente za koje se vjeruje da imaju antioksidativno djelovanje i poboljšavaju rad jetre. Najčešće se konzumira plod. Međutim, lišće je također puno vitamina, minerala i antioksidansa. Razmislite o tome da ga iscijedite umjesto da ga bacite i dobit ćete dodatnu vrijednost za čišćenje organizma. Pola šalice cikle ili jednu šalicu lišća dodajte u prirodni sok ili frape.

Brokula

Mnogi nutricionisti smatraju je jednom od najzdravijih namirnica. Tijekom probave oslobađa nutrijent poznat po čišćenju ‘loših’ estrogena koji se nakupljaju u tijelu.

‘Višak takozvanih loših estrogena, a manjak dobrih može dovesti do većih zdravstvenih problema uključujući i debljanje, PMS, pa čak i rak”, kaže Paulson. Dakle, brokulu jedite najmanje jednom dnevno!

Šparoge

Zamislite povrće kao prirodnu tabletu punu prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i slobodnih radikala koji štite jetru od otrova.

‘Otpuštaju višak vode i natrija, te su korisne u kratkoročnom prehrambenom režimu čišćenja’, kaže Matutina. Pola šalice kuhanih šparoga i ništa ne brinite.

Maslačak

Gorkog je okusa, a nekima i teško probavljiv. Ali gorčina je ta koja ima ‘protuotrovna’ svojstva. ‘Općenito govoreći, gorke namirnice su dobre za žučni mjehur i jetru. Maslačak pomaže probavi i žuč puni hranjivim tvarima’, kaže Paulson. Pirjajte jednu šalicu lišća maslačka s češnjakom.

Borovnice

Imaju najmanje tri ključna antioksidansa. U knjizi The World’s Healthiest Foods George Mateljan kaže da elaginska kiselina može blokirati metaboličke puteve koji mogu dovesti do raka. Dodajte pola šalice u frape ili uživajte grickajući ih.

Korijen čička

Možete ga naći u obliku čaja u trgovinama zdrave prehrane. Tradicionalno, korijen čička se koristi za uklanjanje toksina u krvi i poboljšanje tena. Sadrži i mnoge mikronutrijente, a neki od njih imaju antioksidativna svojstva. Možete dodati pola šalice u juhu ili ga ispecite.

Izvor: dobrevijesti

Vaš komentar na članak: