02.11.2015 u 23:50 | Kako smršati, Povrće | Komentari

Kraljica jeseni pomoći će vam da regulišete težinu i očistite organizam, evo kako

Bundeva je idealna namirnica za smanjenje tjelesne težine i čišćenje organizma. Svi obroci tijekom bundeva dijete moraju uzimati točno na vrijeme, a sami odredite kada ćete jesti. Bundeva, kraljica jeseni, idealna je namirnica za sve one koji žele brzo i lako se oslobode suvišnih kilograma.

dijetasabundevom-600x400

Može se pripremi na bezbroj načina, a pritom je niskokalorična, ima svega 28 kalorija u 100 grama. Sadrži oko 85-90 posto vode, i mnoge druge hranjive sastojake, proteine​​, masnoće, ugljikohidrate, pektin, minerale: kalcij, kalij, cink, željezo, fosfor, vitamine A, C, E, B1, B2, B3 i B6, folnu kiselinu. Bundeva je specifična i po tome što sadrži vitamin K koji regulira gustoću krvi, i vitamin T koji utječe na metabolizam.

Od bundeve može se pripremi salata i sok, a koristi se i za pripremanje raznih slanih i slatkih jela.
Bundeva narezana na kockice može se kuha na pari ili u vreloj vodi (dovoljno je oko pet minuta), dinsta, peče u pećnici ili na roštilju. Kuhane bundeve ispasirane s malo masnoće mogu se jesti kao samostalan obrok ili kao prilog, za pripremu umaka i hladnih salata.

Bundeva dijeta trebalo bi trajati dva tjedna, a u tom razdoblju može se smrša šest do osam kilograma.
Jelovnik s bundevom neće samo pomoći da se oslobodite suvišnih kilograma nego će doprinijeti da se organizam očisti, a tijelo pomladiti. Važno pravilo je da svi obroci tijekom bundeva dijete moraju uzimati točno na vrijeme. Kada ćete jesti određujete sami u skladu s dnevnim obvezama. U dijetu su uključene užine od nezaslađenog voća, čaja ili kave bez šećera, mineralne vode.

Loading...

Za primjenu dijete s bundevom, nema kontraindikacija. Ipak, trebalo bi da je izbjegavaju oni, koji imaju neko oboljenje probavnih organa. Svakodnevna 30-minutna šetnja brzim korakom značajno će poboljšati učinkovitost ove dijete.

I sjemenke bundeve su vrlo zdrave jer sadrže karotenoide, omega -3 masne kiseline i cink, pa imaju blagotvorno djelovanje na prostatu, a cink čuva gustoću kostiju. Sjeme bundeve vrlo je bogato magnezijem, manganom, fosforom, željezom, bakrom, cinkom, vitaminom K i proteinima. Ipak, ne treba pretjerivati ​​s ovim grickalicama jer su vrlo kalorične – 100 grama sadrži čak 554 kalorije.

PRIMJER JELOVNIKA

U ovoj dijeti predložen je jelovnik za četiri dana, a od petog se meni ponavlja iz početka, petog dana jede se isto što i prvog, itd. ….

Prvi dan

Doručak: salata od bundeve i mrkve prelivena sokom od limuna, parče integralnog kruha

Ručak: juha od povrća s bundevom (paprika, mrkva, celer, luk, krumpir, brokula, špinat i biljno ulje)

Večera: bundeva pečena u pećnici

Drugi dan

Doručak: šnita integralnog kruha od cijelog zrna i namaz od bundeve

Ručak: juha od povrća i pire od bundeve,

Večera: bundeva kuhana na pari s cimetom

Treći dan

Doručak: kaša od bundeve sa žitaricama (riža, proso ili zob)

Ručak: krem juha od bundeve i kolač od bundeve s integralnim brašnom

Večera: dva komada tosta i salata od bundeve s ananasom

Četvrti dan

Doručak: šnita integralnog kruha od cijelog zrna i namaz od bundeve

Ručak: ragu od bundeve, povrća i gljiva

Večera: miješana salata s bundevom i jabukama

Izvor: zenstvena

Vaš komentar na članak: