01.05.2016 u 21:17 | Ljepota, Recepti | Komentari

Ruke su vječni svjedok vaših godina – Ali ipak postoji način da ih sakrijete

Čini se da nema dijela tijela koji se ne da „istesati“, izravnati, povećati, popuniti i zagladiti. Osim jednog – ruku. No, i tu ima neke pomoći!

njega-ruku

Kreme, losioni, ulja, tretmani pomlađivanja, estetska hirurgija, liposukcija, silikoni i kolageni…

Kozmetička industrija u vječnoj je misiji potrage za idealnim rješenjem koje će ženama (a sve češće i muškarcima) pomoći u očuvanju što mlađeg izgleda.

Izvedivo je gotovo sve pa se čini da nema dijela tijela koji se ne da „istesati”, izravnati, zagladiti. Osim jednog – ruku. One su vječni svjedok vaših godina i nema načina da na njima – varate. Odaju vaše godine bez milosti. No, metoda krađe godina na njima ipak ima.

Loading...

Glavni neprijatelj ruku jest suhoća koja u mladim danima ne uzima toliko danak kao u doba kada se rastajemo s kolagenom, zaslužnim za njihovu elastičnost i sjaj.

Suhe i hrapave kože riješite se pilingom koji možete kupiti ili – ako ste imalo vješti – sami napraviti od nekog od baznih ulja (badema ili masline) te dodatka neke vrste mehaničkog čistača – morske soli, šećera, palente, taloga kafe…

Dobro ih istrljajte, isperite, osvježite sokom limuna, a potom namažite hranjivom kremom. Najvažnije za njegu ruku jeste izabrati odgovarajuću kremu, koju ćete mazati poslije svakog pranja.

Ukoliko imate suhu kožu, trebalo bi da uzmete masniju kremu, a ako vam je koža normalna, hidratantna krema će biti dovoljna. Za očuvanje mekoće, elastičnosti i svježine kože ruku najvažnija je masaža (srećom, možete je obaviti sami i ne traje dugo – tako da nemate nikakav izgovor da to ne uradite).

Dovoljno je malo kreme koju svakodnevno koristite – stavite je na nadlanicu, razmažite je dlanom druge ruke tako da se zagrije i rasporedi po cijeloj nadlanici, a zatim jagodicama prstiju jedne ruke masirajte nadlanicu druge, kružnim pokretima, spuštajući se ka vrhovima prstiju.

Za brzu pomoć odlične su i maske, naročito ako su vam ruke često izložene suncu i vjetru, ili su od nočeg ogrubjele. Da bi maska što bolje djelovala, nakon što jo nanesete stavite rukavice – toplota ćo proširiti pore pa će aktivne supstance lakše moći prodrijeti u kožu.

Kad god ste u mogućnosti, prije spavanja na ruke nanesite debeli sloj kreme za ruke, a zatim navucito pamučne rukavice (tako nećete uprljati posteljinu) -poslije takvog tretmana, probudit ćete se sa mekanom i elastičnom kožom na rukama.

Još neke stvari u vezi ca njegom ruku koje je zgodno znati: vjetar, hladnoća i deterdženti su „elementarna nopogoda” za kožu vaših ruku, jer uništavaju zaštitni hidrolipidni sloj na njihovoj površini – zato je dobra ideja da po hladnom vremenu ne izlazite iz kuće bez dobrih rukavica, a poželjno je i da ih nosite dok obavljate kućne poslove.

Ako do „katastrofe” ipak dođe, to jest ruke vam se ljušte, a koža puca, od velike pomoći će vam biti krema koja sadrži glicerin, a uz njega i sredstva koja omekšavaju i smiruju (kamilica, neven, pantenol).
Hrana i voda

Na ruke, ali i ostatak organizma, možete misliti i prilikom odabira namirnica koje konzumirate. Esencijalne omega 3 i omega 6 kiseline iz plave ribo, oraha, badema i lješnjaka podmazati će vam kožu iznutra, a ruke će vam biti zahvalne.

Ne zaboravite na hidratizaciju organizma tako što ćete piti dovoljno vode. Stručnjaci tvrde da su čovjekove realne potrebe – dvije litre dnevno, a na vama je da osluškujete svoje tijelo i pijete!

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: