15.02.2015 u 0:41 | Ljepota | Komentari

Najbolji prirodni lijekovi protiv strija

Strije su vidljive linije na površini kože, a najčešće se pojavljuju na stomaku, bedrima, nadlakticama, stražnjici i grudima. Iako je trudnoća glavni razlog njihovog nastanka, drugi razlozi za pojavljivanje strija uključuju naglo debljanje ili mršavljenje, brzi rast, nasljedni faktor, stres i promjene fizičkog stanja žene. One mogu poljuljati samopoudanje, ali srećom postoje i određeni prirodni načini na koje možete smanjiti njihov izgled.

strije-1024x767

Sok od krompira

Sok od krompira odličan je prirodni lijek protiv strija, jer sadrži vitamine i minerale koji podstiču rast i obnovu ćelija kože. Krompir izrežite na deblje kolutove te njima trljajte zahvaćeno područje par minuta vodeći računa da sok od krompira “pokriva” pomenuto područje. Sačekajte da se sok osuši te ga isperite mlakom vodom. Tretman ponavljajte svakodnevno.

Šećer

Bijeli, konzumni šećer jedan je od najboljih lijekova koji vam može pomoći da riješite problem sa strijama. Možete ga koristiti kao piling: pomiješajte kašiku šećera sa par kapi esencijalnog bademovog ulja i svježe cijeđenog soka od limuna. Sastojke dobro izmiješajte te smjesu nanesite na zahvaćeno područje. Mješavinu trljajte kružnim pokretima bar deset minuta dnevno te je nakon toga isperite mlakom vodom.

Loading...

Aloe vera

Aloe vera je efikasna u liječenju mnogobrojnih kožnih problema. Ona sadrži raznovrsne hranjive materije i aktivna jedinjenja koja se mogu koristiti pri liječenju manjih opekotina, a njeno umirujuće i ljekovito svojstvo može se koristiti za “liječenje” strija.

Postoji nekoliko načina na koje je možete nanositi: gel od aloe vere možete direktno nanositi na zahvaćeno područje te ga nakon nekoliko minuta isperite mlakom vodom, druga opcija je da napravite smjesu od 1/4 šolje gela od aloe vere, ulja iz deset kapsula vitamina E i ulja iz pet kapsula vitamina A. Smjesu utrljajte na zahvaćeno područje i sačekajte dok se u potpunosti ne upije u kožu. Možete je nanositi svakodnevno.

Sok od limuna

Još jedan jednostavan način da “smanjite” strije jeste da koristite svježe cijeđeni sok od limuna. Limun je prirodno kiseo što pomaže u liječenju i smanjenju strija, povreda kože, akni i drugih ožiljaka. Sok od limuna utrljajte kružnim pokretima na strije te ga nakon deset minuta isperite mlakom vodom. Druga opcija je da pomiješate jednake količine soka od krastavca i soka od limuna te da dobijenu mješavinu nanesete na strije.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži mnogobrojne hranjive materije i antioksidante koji pomažu u eliminisanju širokog spektra kožnih problema, uključujući i strije. Toplo ekstra-djevičansko maslinovo ulje nanesite na zahvaćeno područje kružnim pokretima. To će poboljšati cirkulaciju i, u velikoj mjeri, smanjiti strije. Kožu isperite nakon pola sata, kako bi se vitamini A, D i E u potpunosti uspjeli apsorbovati.

Ricinusovo ulje

Istraživanja pokazuju da je ricinusovo ulje, osim što potiče rast kose, odlično i kao lijek protiv strija. Ulje nanesite na strije te ga masirajte kružnim pokretima petnaestak minuta. Nakon toga, na zahvaćeno područje stavite tanku pamučnu krpu. Napunite bocu toplom vodom te je trljajte preko krpe dvadesetak minuta. Ukoliko tretman primjenjujete svakodnevno, nakon mjesec dana biste trebali vidjeti rezultate.

Bjelance

Jaja su bogat izvor proteina, a kada je riječ o strijama, potrebno je korisiti samo bjelance – ono sadrži i proteine i amino kiseline. Umutite dva bjelanceta pomoću viljuške te ih, pomoću četkice, nanesite na zahvaćeno područje. Sačekajte da se osuši te isperite hladnom vodom. Nakon toga na kožu nanesite malo maslinovog ulja kako biste je hidratizirali. Tretman ponavljajte svakodnevno i rezultati bi se trebali vidjeti već nakon dvije sedmice.

Napomena: Pomenuti tretmani će vam pomoći da smanjite strije, odnosno njihov izgled, ali vam neće pomoći i da ih zauvijek eliminišete.

Izvor: minimagazin

Vaš komentar na članak: